4 slaba in 4 dobra živila za napihnjenost

Ali veste, katera hrana prispeva k napihnjenosti trebuha?


Čeprav je to pogosta nadloga, napihnjenost ni vedno slaba stvar. Vsekakor pa vam zato ne bi smelo biti nerodno! Po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen v ZDA je v večini primerov napihnjenost posledica odvečnih plinov v vašem sistemu, ker ste zaužili oz. pogoltnili preveč zraka ali zaužili določeno hrano, ki vam ne ustreza. To, da se po obilnem obroku počutite napihnjene, je čisto običajno. Če pa napihnjenost ne popusti ali jo spremljajo še drugi simptomi, kot sta bruhanje ali vročina, je to lahko znak, da nekaj ni v redu z zdravjem vašega črevesja in prebavo. Vzrokov je lahko več, od prebavnih težav ali bolezni jeter do gastritisa ali celo raka.

Če je vaša napihnjenost le občasna in ne opazite drugih sprememb, lahko že s preprosto prilagoditvijo prehrane preprečite napihnjenost. Pomembno pa je vedeti, da je vsako telo drugačno. Hrana, ki vašemu prijatelju povzroči napihnjenost, morda ne bo imela istega učinka tudi pri vas in obratno. Obstaja pa nekaj pogostih krivcev.

Tukaj so 4 živila, ki lahko prispevajo k napihnjenosti trebuha, in štiri, ki vam lahko pomagajo, da se temu izognete.

4 živila, ki povzročajo napihnjenost1. Predelana hrana

Sovražnik št. 1: natrij. Natrij zadržuje vodo. Je sicer esencialni mineral, ki ga morate redno uživati – zato se mu ne morete in ne smete popolnoma izogniti – je pa pomemben njegov izvor in količina. Natrija je veliko predvsem v nezdravi pakirani in predelani hrani, kot je hitra hrana, prelivi, omake, juhe v pločevinkah, delikatesno meso in pekovski izdelki, kot so kruh, pecivo in krofi. Poleg tega ima predelana hrana pogosto veliko nasičenih maščob. Vsa živila z visoko vsebnostjo maščob se prebavljajo precej dlje kot druga živila. Ker se skozi prebavni trakt premikajo počasneje, lahko povzročijo napihnjenost.

2. Mlečni izdelki

Mlečni izdelki v različnih oblikah lahko nekaterim povzročijo težave z želodcem zaradi laktoze, ki je naravni sladkor v kravjem mleku. Mnogi ljudje imajo težave s prebavo laktoze, zlasti starejši. Če sumite, da vas mlečni izdelki motijo, vendar se jim ne morete odpovedati, poskusite vzeti encimski dodatek, da telesu pomagate razgraditi laktozo. Izjema je jogurt, ki vam morda lahko celo pomaga pri napihnjenosti


3. Jabolka

Čeprav so jabolka nedvomno zdrava hrana, vsebujejo veliko fruktoze in preveč fruktoze lahko povzroči napihnjenost. Jabolka veljajo tudi za živilo z visoko vsebnostjo FODMAP, kar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči napihnjenost. FODMAP je akronim za sladkorje, ki jih tanko črevo slabo absorbira (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli. Ljudem z IBS na primer lahko koristi dieta z nizko vsebnostjo FODMAP.
4. Križnice in stročnice

Med križnice spadajo brokoli, cvetača, zelje, ohrovt (tudi brstični) in rukola. Sodijo med najbolj zdrava živila, toda velike količine lahko povzročijo kopičenje odvečnih plinov, kar povzroči napenjanje in napihnjenost. Pline v tej zelenjavi povzroča sladkor, imenovan rafinoza.
Stročnice, kot sta fižol in leča, lahko povzročijo napenjanje zaradi visoke vsebnosti vlaknin. Vlaknine so eno od hranil, s katerimi ne želite varčevati. Vlaknine vas nasitijo, skrbijo za nemoteno delovanje prebavnega trakta in hranijo koristne bakterije v črevesnem mikrobiomu. Morda se boste lahko izognili čezmernim plinom in napihnjenosti, če boste postopoma povečevali vnos vlaknin.

4 živila, ki pomagajo pri napihnjenosti1. Kumare

Hrustljave kumare vsebujejo kar 96% vode, živila na vodni osnovi pa so ključna za mehko blato in nemoteno prebavo. Kumare vsebujejo tudi flavonoid, imenovan kvercetin, ki ima močne protivnetne lastnosti, zato lahko zmanjša napihnjenost, čeprav je za potrditev tega učinka potrebnih več študij na ljudeh.

2. Jogurt

Jogurt je zelo znan po svojem pozitivnem vplivu na zdravje črevesja. S probiotiki, ki pomagajo uravnavati prebavo in izboljšajo splošno zdravje prebavil, lahko jogurt pomaga preprečiti napihnjenost. Pri nakupovanju živil, bogatih s probiotiki, na etiketi posebej iščite besede “žive, aktivne kulture”. Super za boj proti napihnjenosti je tudi kefir, fermentirana mlečna pijača.

3. Šparglji

Najpogostejša asociacija špargljev je močen vonj urina, ki ga ustvarijo po zaužitju. Vendar morda niste opazili, da ste po zaužitju tudi pogosteje lulali. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) je to posledica diuretičnih lastnosti asparagina v špargljih. Diuretiki pomagajo telesu izpirati sol in vodo, kar lahko zmanjša napihnjenost.

4. Banane

Banane se borijo proti napihnjenosti in odvračajo od zastajanja vode zaradi vsebnosti kalija. Kalij je mineral in elektrolit, ki je pomemben za uravnavanje ravni natrija v telesu, zato lahko živila, bogata s kalijem, pomagajo zmanjšati zastajanje vode. Poleg banan lahko najdete kalij v bučah in suhem sadju, kot so marelice, suhe slive in rozine.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.