Ste morda občutljivi na kofein in to sploh ne veste?

Če pijete že svojo tretjo velikansko skodelico kave in ni še niti poldne, razmislite, ali je morda čas za premor (od kave)? Čeprav je kava dober vir kofeina, je žal tudi pogost povzročitelj neprijetnih stranskih učinkov.

Kofein deluje kot stimulans v centralnem živčnem sistemu, kar vodi do povečanja budnosti in energije. Kofein je naravno prisotna snov v več rastlinah, kot so kavna zrna, čajni listi, kakavova zrna in kola oreščki, ki se uporabljajo za izdelavo kole.

Kaj je tisto, kar daje kofeinu njegovo navidezno čarobno moč, da nas ohranja budne tudi v najdaljših dneh?

Zaradi velikosti svojih molekul lahko kofein zlahka prehaja skozi membrane, ki obdajajo prebavni trakt. To pomeni, da že po prvem požirku kofein iz pijače začne potovati v krvni obtok. Kofein daje telesu energijo tako, da posnema spojino, imenovano adenozin. Ta proces krepi hormon dobrega počutja (dopamin) in sproži sproščanje adrenalina, kar vam daje “sunek” energije.
Prelomna študija iz leta 1980 je pokazala, da je pri zdravih ljudeh povprečna razpolovna doba kofeina (tj. kako dolgo nekaj ostane aktivno v telesu) – 5,7 ur od zaužitja. Tako dolgo torej lahko pričakujete, da boste občutili njegove učinke.

Toda ali ste kdaj opazili, da lahko nekateri ljudje brez težav zaspijo tudi takoj po dvojnem espressu? Medtem ko drugi ne morejo popiti niti ene bele kave, ne da bi dobili občutek anksioznosti? Izkazalo se je, da obstajajo različne stopnje občutljivosti na kofein.

Berite dalje, če želite izvedeti več o občutljivosti na kofein in kaj storiti, če ste eni izmed teh ljudi.

Kaj je občutljivost na kofein in kakšni so simptomi?

Nekateri se lahko že po dveh požirkih kave počutijo kot da so spili več espressov. Nespečnost ob uživanju kofeina je lahko tudi znak, da je kofein vplival na vaš cikel spanja. Če občutite hiter srčni utrip ali palpitacije, se posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovi, kakšna količina kofeina je za vas varna, če sploh.

Tukaj je nekaj dodatnih simptomov občutljivosti na kofein:

  • Glavobol
  • Tresenje
  • Nespečnost
  • Nemirnost
  • Anksioznost
  • Hiter srčni utrip

Kaj točno povzroča občutljivost na kofein?

Obstaja več dejavnikov, ki lahko prispevajo k občutljivosti na kofein, in žal ne morete nadzorovati vseh. Tukaj je nekaj najpogostejših dejavnikov tveganja za občutljivost na kofein.

Si moški …
Ženske naravno presnavljajo kofein hitreje kot moški, kar pomeni, da le-ta ostane v moškem telesu dlje. Kar lahko podaljša čas stranskih učinkov.

… ali ženska na kontracepcijski tabletki

Kofein v jetrih tekmuje za iste encime, ki predelujejo tudi estrogen (ženski hormon). Ko v telo vnesemo sintetične hormone, kot je to v primeru peroralnih kontraceptivov, telo predela kofein s približno eno tretjino hitrosti, kot bi ga sicer.

Kriva so vaša zdravila

Nekatere vrste zdravil lahko medsebojno delujejo s kofeinom, kar poveča njegove stranske učinki bolj izraziti. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali farmacevtom, ali morda katero od vaših zdravil vpliva na to, kako vaše telo predeluje kofein.

Niste vajeni kofeina

Kofein ima močnejši učinek na tiste, ki ga ne uživajo redno, v primerjavi s tistimi, ki so si ustvarili toleranco. Pomislite na to takole: več ko ima vaše telo “vaje” pri presnovi kofeina, bolj učinkovito je pri tem. Neredno uživanje kofeina lahko povzroči večjo občutljivost nanj.

Spopadate se z anksioznostjo

Če že imate tesnobo ali visoko stopnjo stresa, lahko kofein poslabša simptome, ki jih že doživljate. Na primer, kofein lahko spodbuja napade panike, nespečnost in poslabša simptome tesnobe pri tistih z anksioznimi motnjami.

KAJ PA SEDAJ?!

Hrana in pijača nista edini vir povečanja ravni energije. Obstaja vrsta življenjskih navad, ki vam lahko pomagajo pri energiji in ne – ne vsebujejo kofeina.

Gibaj se!

Čeprav se morda zdi nelogično porabljati energijo, da bi pridobili več, je resnica, da že majhna do zmerna aerobna vadba doseže ravno to. Medtem ko je priporočena količina vadbe za odrasle vsaj 150 minut zmerno intenzivne ali 75 minut intenzivne dejavnosti na teden, boste morda opazili izboljšanje spanja že z 20 minut vadbe trikrat na teden.


Poskrbite za dovolj spanja

Za optimalno zdravje se odraslim priporoča sedem do devet ur spanja vsako noč. V tem času se telo spočije, regenerira in uspešno pripravi na nov dan.

Zmanjšajte čas za zaslonom

Življenje s telefonom v roki vam lahko izčrpa energijo. Uporaba svetlečih zaslonov pred spanjem podaljša čas, ki je potreben, da zaspite ter zmanjša samo kakovost spanja

Nastavite se soncu

S sončno kremo, seveda! Vitamin D je z razlogom znan kot “sončni vitamin”. Ko sončni žarki zadenejo našo kožo, to našemu telesu sporoči, naj proizvede več vitamina D. In ta proces dela čudeže za našo energijo in razpoloženje.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.