Prehrana za atopike

Atopijski dermatitis (AD) je vnetno kožno stanje, ki se kaže kot izpuščaji v obliki pordele suhe, srbeče kože. Pri nekaterih ljudeh lahko izbruh dermatitisa sprožijo alergeni (snovi, ki povzročijo imunski odziv) v določeni hrani. Dieta za atopike je način prehranjevanja, katerega namen je odstraniti alergene iz hrane in se tako boriti proti vnetjem v telesu, kar teoretično lahko zmanjša pogostost in resnost izbruhov dermatitisa.

Priporočena hrana

Primeri protivnetnih živil vključujejo:

  • Ribe so naravni vir omega-3 maščobnih kislin, ki se lahko borijo proti vnetjem v telesu. Primeri rib z visoko vsebnostjo omega-3 so losos, beli tun, skuše, sardele ali slanik.
  • Živila z visoko vsebnostjo probiotičnih bakterij, ki spodbujajo dobro zdravje črevesja. Primeri vključujejo jogurt z živimi in aktivnimi kulturami, miso juho in tempeh. Druga fermentirana živila in pijače, ki vsebujejo probiotike so kefir, kombuča in kislo zelje.
  • Živila z visoko vsebnostjo flavonoidov za boj proti vnetjem. Primeri teh vključujejo pisano sadje in zelenjavo, kot so jabolka, brokoli, češnje, špinača in ohrovt.

Uživanje več teh živil in zmanjšanje vnosa katere koli sprožilne hrane bi lahko pomagal zmanjšati izbruhe dermatitisa.

Mediteranska dieta

Strokovnjaki že dolgo hvalijo zdravstvene koristi sredozemske prehrane, ki daje poudarek zelenjavi, polnozrnatim žitaricam, stročnicam, ribam in oljčnemu olju. 

Ajurvedska dieta

Ajurvedska dieta je podobna sredozemski dieti, saj se osredotoča na nepredelana živila in vključuje sadje, zelenjavo, stročnice in polnozrnata živila. Poleg tega pa poudarja začimbe, kot so koriander, kumina, ingver, kurkuma in cimet. Le-te namreč delujejo kot protivnetna sredstva.

Izločevalna dieta

Morda ste že slišali za izločevalno dieto pri kateri iz svojih obrokov odstranite različna živila in jih nato postopoma dodate nazaj, da vidite, kaj povzroča alergijsko reakcijo. Izločilna dieta je priporočljiva za ljudi, ki imajo diagnosticirane alergije na hrano. Veliko sprožilcev dermatitisa obstaja tudi izven hrane, vključno s stresom, kozmetičnimi izdelki in vašim okoljem. Zaradi tega bo morda težje ugotoviti, kaj povzroča vaše izbruhe.

Če želite preizkusiti izločevalno dieto, začnite tako, da za vsaj tri dni izločite določena živila ali skupine živil iz hrane, da vidite, ali se vam izbruhi umirijo. Za najboljše rezultate poskusite odstraniti eno določeno hrano ali skupino živil naenkrat.

Dieta brez glutena

Gluten najdemo v številnih živilih kot so npr. kruh, čips, pekovski izdelki in tudi v kakšnih presenetljivih stvareh, kot sta sojina omaka in solatni preliv. Za nekatere ljudi bi lahko bil koristen prehod na dieto z nizko vsebnostjo glutena, saj lahko ta močno obremenjuje prebavni trakt in kožo. Če sumite, da vam gluten povzroča težave, se za testiranje lahko odpravite kar k osebnemu zdravniku.

Zaključek

Čeprav posameznikova prehrana ni vedno sprožilec dermatitisa, nekateri ljudje ugotovijo, da se njihovi simptomi izboljšajo, ko spremenijo ali izločijo določena živila.

S spremembami in spremljanjem rezultatov lahko oseba ugotovi, ali ji lahko sprememba prehrane pomaga pri obvladovanju stanja. Se je pa morda v primerih izločanja večih živil, dobro pogovoriti s svojim zdravnikom o prehranskih dodatkih, da morda ne pride do primanjkljaja osnovnih vitaminov in mineralov.

Pri razbremenitvi telesa in prebave vam lahko pomaga tudi ENTEROSGEL, ki je medicinski pripomoček v obliki gela brez okusa in vonja. Iz organizma odvaja škodljive snovi in se skupaj z blatom, ter vsemi škodljivimi snovmi (tudi alergeni) izloči iz telesa.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.