Prehodno obdobje: Skrb za zdravje naših otrok

Sezonske bolezni so včasih neizogibne, še posebej, ko se jesen poslavlja in zima že trka na vrata. Prehodno obdobje med tema letnima časoma prinaša s seboj različne izzive, ki lahko vplivajo na zdravje naših otrok. Nekaj kratkih in zanimivih dejstev:

 • 40 % otrok je pozitivnih na streptokokne bakterije v grlu
 • Otroci zbolijo za 10 prehladi letno
 • Večina okužb mine hitro in jih je mogoče zdraviti doma

Prehladi, bolezni in druge okužbe so pogostejše pozimi – zlasti pri otrocih. Toda v nasprotju s splošnim prepričanjem jih dejansko ne povzroča hladno vreme. Temveč je vzrok, da preživimo več časa v zaprtih prostorih. Zrak je bolj suh, kar spodbuja viruse, imamo več tesnih stikov s prijatelji in družino – kar pomaga pri širjenju okužb.

Otroci so še posebej ranljivi, ker ne glede na to, kako se trudite, njihove higienske navade morda niso vedno idealne in so verjetno izpostavljeni številnim drugim otrokom in boleznim v šoli.

1. Najpogostejše bolezni

Otroci so še posebej občutljivi na okužbe, saj se njihov imunski sistem še razvija.

Prehlad. Medtem ko traja nekaj dni, da se simptomi prehlada pojavijo, so običajno hujši v prvih 2-3 dneh. To je tudi čas, ko bo vaš otrok najverjetneje prenesel virus, čeprav bo kužen približno 2 tedna.

Simptomi, kot so kašelj, izcedek iz nosu, zamašenost in kihanje, so posledica otekanja ter kopičenja tekočine na teh področjih. To je imunski odziv, zasnovan tako, da oteži življenje virusu in ga očisti iz telesa.

Dojenčki nimajo sposobnosti kašljanja in čiščenja sluzi iz dihalnih poti, zato naj imajo glavo in ramena dvignjena. Za lajšanje zamašenosti lahko uporabite nosna pršila in kapljice s fiziološko raztopino. Dajte jim paracetamol za lajšanje simptomov in veliko tekočine. Prehlad povzročajo virusi, zato antibiotiki nimajo učinka.

Gripa je nalezljiva bolezen, ki se prenaša z zrakom in povzroča vročino, bolečine v mišicah ter izčrpanost. Težko je ugotoviti razliko med hudim prehladom in blažjo gripo, toda pri gripi imate običajno višjo vročino in pogosto se začne s suhim kašljem. Za lajšanje simptomov uporabite enako olajšavo kot pri prehladu.

Respiratorni sincicijski virus (RSV). RSV je pogost virus, ki okuži spodnje dihalne poti. Skoraj vsi otroci se bodo okužili z RSV, preden bodo stari 2 leta in v večini primerov povzroča le blage simptome prehlada.

Pri večini ljudi gre preprosto za zdravljenje simptomov, vendar se pri nekaterih otrocih virus RSV lahko spremeni v bronhiolitis.

Bronhiolitis. Bronhiolitis je resnejše vnetje najmanjših dihalnih poti v pljučih. Pri dojenčkih in majhnih otrocih, kjer se spodnji dihalni trakt še razvija, lahko virus RSV povzroči bronhiolitis.

Simptomi bronhiolitisa vključujejo hrapav suh kašelj, hitro ali piskajoče dihanje, razdražljivost, nočenje po hranjenju in bruhanje po hranjenju. Simptomi so najhujši od 3. do 5. dne in lahko trajajo do 3 tedne. Če otroka držite pokonci, bo lažje dihal. Poskusite dajati manjše in pogostejše obroke. Dojenčkom, starejšim od 2 mesecev, lahko proti zvišani telesni temperaturi dajemo paracetamol. Para bo pomagala tudi pri sproščanju sluzi.

Pogovorite se z zdravnikom, če je vaš otrok v 2 ali 3 podojih zaužil manj kot polovico običajnega obroka hrane, če hitro diha, ni imel mokre plenice 12 ur ali več ali če ima vztrajno temperaturo 38 C ali več.

Vneto grlo. Streptokok je bakterija, ki povzroča vneto grlo in je zelo razširjena pri otrocih.Vaš otrok bo imel boleče, rdeče grlo in verjetno bo imel tudi vročino, glavobol in otekle žleze na vratu in pod čeljustjo.Zdravite simptome s paracetamolom in poskrbite za veliko hladnih pijač. Ni dokazov, da bi zdravilne pastile pomagale, vendar bo lizanje trdih bonbonov pomirilo simptome.Virusi so najpogostejši vzrok za vneto grlo, zato antibiotiki ne bodo pomagali pri teh okužbah.Vendar se posvetujte z zdravnikom, če simptomi ne izginejo, saj občasno okužbe s streptokokom zahtevajo antibiotike.

Norovirus ali trebušna gripa. Norovirus je zelo nalezljiva trebušna bolezen, ki je prisotna v zimskem času. Čeprav se lahko okuži kdorkoli, ga otroci zlahka poberejo, saj si delijo igrače, preživijo veliko časa v tesnem stiku s prijatelji in skrbniki ter pogosto dajo roke v usta. Simptomi se začnejo dan ali dva po okužbi in običajno vključujejo slabost, drisko in bruhanje – kar je pogostejše pri otrocih kot pri odraslih. Lahko povzroči tudi glavobol, visoko temperaturo ter bolečine v rokah in nogah. Običajno traja le nekaj dni, vendar so ljudje lahko kužni do 2 dni po tem, ko simptomi minejo.

Otroke spodbujate, naj še naprej pijejo tekočino. Lahko si pomagate tudi z Enterosgelom, ki bo simptome driske zaustavil v povprečno 27 urah.

2. Preventivni ukrepi

Težko se je popolnoma izogniti vsem boleznim. Poleg tega je včasih preprosto nemogoče upoštevati vse preventivne ukrepe. Toda tveganje lahko zmanjšate tako, da:

 • Izogibajte se vsakomur z očitnimi simptomi.
 • Spodbujajte otroka, da si umije roke po uporabi stranišča in pred obroki.
 • Če je le mogoče, jih odvrnite od dajanja rok v usta, grizenja nohtov ali drgnjenja oči.
 • Redno čistite igrače, stole in delovne površine.
 • Poskrbite, da se zdravo prehranjujejo in se veliko gibljejo.
 • Spodbujanje celotne družine, da si pokrijejo nos in usta z robčkom, ko kašljajo ali kihajo – in da si umijejo roke, potem ko robček vržejo v smeti.
 • Upoštevajte socialno distanco in higienske predpise na vašem območju.
 • Uporabite Enterosgel.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.