10 JESENSKIH PRIDELKOV ZA ZDRAVO SRCE

Dodajanje več pridelkov vaši prehrani je eden najboljših načinov za preprečevanje bolezni srca.

Ni boljšega časa kot jesen, da se nasitite pridelkov, ki so bogati s hranili, zdravimi za srce. Srčne bolezni so eden pogostejših vzrokov smrti. Raziskave so pokazale, da je eden od načinov za zmanjšanje tveganja za bolezni srca uživanje bolj rastlinsko bogate prehrane. 

Ne samo, da so rastline polne vitaminov in mineralov, imajo tudi hranila, kot so fitokemikalije, ki delujejo protivnetno in zavirajo holesterol.

Tukaj je 10 jesenskih pridelkov, ki jih bo vzljubilo vaše srce:

1. BRSTIČNI OHROVT

Brstični ohrovt je zelenjava iz skupine križnic z visoko vsebnostjo antioksidantov, vključno z glukozinolatom, ki ga telo med prebavo pretvori v izotiocianate (zdrave spojine za srce). Antioksidanti lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu. Sodobna zahodna prehrana namreč povzroča kronična vnetja v telesu, kar je vzrok številnih bolezni, vključno s srčnimi. Zauživamo preveč nasičenih maščob in rafiniranega sladkorja. Brstični ohrovt je tudi dober vir vlaknin. Živila, bogata z vlakninami, pomagajo nadzorovati krvni sladkor in težo, kar oboje zmanjša tveganje za srčne bolezni in vam pomaga živeti dlje. Topne vlaknine lahko pomagajo tudi pri zniževanju holesterola, ki je ključni dejavnik tveganja za bolezni srca.

2. BUČA

Antioksidanti, imenovani karotenoidi, dajejo rdeči, oranžni in rumeni značilen odtenek. Beta-karoten, alfa-karoten, lutein in zeaksantin so vključeni v to skupino spojin. Te spojine pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu, ki je povezan z vnetjem in številnimi kroničnimi boleznimi, in sicer boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa 2, nevrodegenerativnimi boleznimi, nekaterimi vrstami raka, in bolezni, povezane s starostjo. 

3. BROKOLI

Brokoli je pravzaprav vrsta zelja in je odličen način za dodajanje vlaknin vaši prehrani. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) skodelica brokolija vsebuje približno 10 odstotkov dnevnega odmerka prehranskih vlaknin in 2 g beljakovin. Prehrana z veliko vlakninami vas dlje ohranja site, kar lahko pomaga pri preprečevanju debelosti, bolezni srca in sladkorne bolezni.

4. SLADKI KROMPIR

Tako kot buča je tudi sladki krompir poln beta-karotena, zato bo blagodejno deloval na srce, zaužili pa boste tudi veliko kalija. Poleg tega so polni vlaknin. Želite slišati še en bonus? Z njimi lahko pečete različne slaščice, primerne tudi za diabetike, saj ima sladki krompir nizek glikemični indeks.

5. GRANATNO JABOLKO

Granatna jabolka so zaradi mikrohranila, imenovanega elaginska kislina, pogosto oglaševana kot superhrana in srcu prijazni. Elaginska kislina lahko pomaga blokirati kopičenje holesterola v arterijah. Cela granatna jabolka so tudi dober vir kalija, ki je koristen za nadzor visokega krvnega tlaka. Pomembno je omeniti, da lahko sok granatnega jabolka vpliva na delovanje določenih zdravil, zato bodite pozorni in pred pitjem vprašajte vašega zdravnika!

6. CVETAČA

Če so citrusi prva stvar, na katero pomislite, ko pomislite na vitamin C, niste edini. Toda poleg citrusov, vsebuje ta vitamin za krepitev imunskega sistema, tudi veliko jesenske zelenjave, vključno s cvetačo. Po podatkih ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) približno ena šestina srednje velike glave cvetače vsebuje dnevno količino vitamina C.

7. FIŽOL IN STROČNICE

Fižol in stročnice so eno glavnih živil, ki se priporočajo za zdravo srčno prehrano. So bogati z vlakninami, vitamini in minerali brez nasičenih maščob. Če je možno, raje izberite svež fižol namesto konzerviranega, saj slednji lahko vsebuje veliko soli. Stročji fižol je tudi dober vir vlaknin in vsebuje vitamine B, kot je B6, ki je povezan z boljšim zdravjem srca.

8. RDEČA PESA

Pesa je splošno priznana kot naravni vir nitratov, ki jih telo nato pretvarja v nitrite, za ohranjanje zdravih arterij. Sok pese lahko pomaga pri obvladovanju visokega krvnega tlaka. V opozorilo – naj vas ne skrbi, če se vaš urin po zaužitju pese obarva rožnato ali  pa če izločate rdeče blato. Čeprav običajno ni razloga za skrb, je obarvanost lahko hujša pri ljudeh s pomanjkanjem železa.

9. JABOLKA

Eno jabolko na dan res lahko odžene kardiologa stran, saj ima visoko vsebnost spojin, ki so zdrave za srce, kot sta pektin (vrsta vlaknin) in kvercetin (antioksidant, zlasti v lupini sadja). Dokazano je tudi, da jabolka izboljšujejo in uravnavajo krvni sladkor, jabolčna kaša pa lahko izboljša profile lipidov v krvi. Glede na študijo, objavljeno septembra 2021 v Current Allergy and Asthma Reports, jabolka vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki znižujejo holesterol.

10. HRUŠKE

Hruške izstopajo po vsebnosti vlaknin, s skoraj 6 g vlaknin v eni srednje veliki hruški. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki na splošno jedo več sadja in zelenjave, nižjo stopnjo srčno-žilnih bolezni. Zaključek je, da bo uživanje več sadja, zelenjave in stročnic pripomoglo k zdravju srca, saj vlaknine blagodejno vplivajo na uravnavanje krvnega tlaka in ravni holesterola. Če želite ohraniti vse vlaknine, ko jeste hruške, pustite lupine in jih jejte takšne, kot so. Lahko jih tudi poširate ali spečete.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.