Življenje z gastroezofagealno refluksno boleznijo ali GERB ni lahko v nobenem letnem času, v prazničnem času pa je še posebej zahtevno.
Neugodne simptome, kot so zgaga, bolečine v prsnem košu in regurgitacija (»dvigovanje« želodčne kisline), lahko povzročijo številna živila. Na žalost so najpogostejši sprožilci prisotni v sladkih jedeh.
Živila, ki sprožijo GERB, se razlikujejo od osebe do osebe, vendar so nekatera živila pogostejši sprožilci. Ko gre za praznične sladice, sprožilci vključujejo velike količine maščobe, sladkorja, čokolade in citrusov.
Izogibajte se tudi kavi in alkoholu, prenasičenosti in ostanite pokonci vsaj dve uri po jedi – torej brez dremeža po obroku!
Ampak ne bojte se! Obstaja veliko načinov, kako lahko uživate v prazničnih slaščicah, ne da bi vam povzročale težave z želodcem. To vključuje sestavine, kot so oreščki, jabolka, banane in oves. Poiščite živila, ki za vas osebno niso sprožilci, in jih uživajte v majhnih količinah. Ta zadnja točka je še posebej pomembna, saj lahko tudi veliki, težki obroki sprožijo simptome GERB-a.
Če želite v tem prazničnem času potešiti svojo sladkosnedo plat, preizkusite te 3 recepte za sladice, prijazne do GERB.
1. Ovseni piškoti s pistacijami in brusnicami
Ti osupljivi ovseni piškoti s pistacijami in brusnicami iz ovsene kaše ne vsebujejo običajnih sprožilcev GERB, kot so čokolada, pepermint in citrusi, namesto tega vsebujejo veliko ovesa in oreščkov, ki sta varna za pogoste bolnike z zgago. Zaradi rdeče in zelene barve brusnic in pistacij so ti piškoti tudi zelo praznično obarvani.
Sestavine:
- 1 1/2 skodelice navadnega ovesa
- 3/4 skodelice moke
- 3/4 skodelice rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 skodelice masla, zmehčanega
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- ščepec soli
- 3/4 skodelice posušenih brusnic
- 1/4 skodelice pistacij
Navodila
- Pečico segrejte na 200.
- V veliki skledi zmešajte oves, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in sol.
- V mešalniku zmešajte maslo, vanilijo in rjavi sladkor, dokler ne postane kremasta. Dodajte jajce. Mešajte, dokler se ne združi.
- Počasi dodajajte mešanico ovsene moke, mešajte v stoječem mešalniku, dokler se le ne združi.
- Nežno vmešajte brusnice in pistacije.
- Zajemite 1 žlico mase za piškote na pekač in pecite 8-10 minut.
- Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi.
2. Angelska torta
Ta nebeška poslastica si je prislužila ime zaradi svoje zračne teksture, zaradi minimalne vsebnosti maščobe pa je odlična za nekoga z GERB. Ker je prirpava mogoče malo zahtevnejša, prilagamo kar povezavo do recepta: https://okusno.je/recept/angelska-torta
Recept vsebuje podrobna navodila, da bo končni izdelek puhast in zadovoljiv!
3. Zamrznjen jogurt s toplim sadnim prelivom
Zamrznjen jogurt (angl. fro-yo) je manj mastna alternativa sladoledu, temno rdeča barva toplega sadnega preliva pa je privlačna sladka poslastica, ki je popolna za praznike. Sladice na osnovi sadja so pogosto odlična izbira za posameznike z GERB. Recept se izogiba tudi citrusom ali sokovom, ki bi lahko vzbudili nekatere simptome refluksa.
Sestavine:
- 1 pločevinka sladkih češenj
- 2 skodelici malin (svežih ali zamrznjenih)*
- 1 skodelica surovih celih brusnic
- 2/3 skodelice sladkorja
- ¼ skodelice koruznega škroba
- ½ čajne žličke mletega cimeta ali začimb po okusu
Navodila:Vse sestavine skupaj z dvema žlicama vode stresemo v kozico in na zmerni temperaturi počasi zavremo. Ko tekočina zavre, kozico odstavimo.