4 načini kako se rešiti zaprtja pri IBS

Sindrom razdražljivega črevesja (IBS) je pogosta motnja, ki povzroča bolečine v želodcu in spremembo običajnih črevesnih navad. Lahko se kaže kot driska in nujna potreba po odvajanju ali pa kot enako moteč in neprijeten simptom: zaprtje.

Zaprtost je lahko neprijetna in boleča. Medtem ko boste morda želeli poseči po odvajalih, ko se počutite napihnjene in zaprte, smernice za zdravljenje priporočajo, da jih uporabljate zmerno. Po mnenju zdravnikov naj odvajala ne bi bila uporabna za zdravljenje simptomov IBS. Poleg tega lahko dolgotrajna uporaba odvajal brez recepta lahko vodi tudi do odvisnosti (kar pomeni, da potrebujete vedno višje odmerke za proizvodnjo blata), prav tako pa lahko zmanjša sposobnost vašega debelega črevesa za krčenje, kar lahko poslabša zaprtje.

Zdraviti moramo razloge, ne le simptome! Tukaj so štiri nasveti glede življenjskega sloga, ki vam bodo pomagali olajšati zaprtje, povezano z IBS.

1. Gibajte se, da se bodo stvari premikale

Vadba dela čudeže za naše razpoloženje in splošno zdravje – režim zmerne vadbe pa dokazano pomaga ublažiti simptome IBS, vključno z zaprtjem. Vadba pomaga debelemu črevesju premikati blato, zato je zelo koristna za lajšanje zaprtja. Blato tako manj časa zastaja v debelem črevesju in tako vaše telo absorbira manj vode iz blata, kar olajša odvajanje. Pod vadbo šteje že če opravite več korakov v dnevu.


2. Svoji prehrani dodajte pravo vrsto vlaknin

Vlaknine se pogosto priporočajo ljudem z IBS. Poznamo topne in netopne vlaknine, za ljudi z IBS pa se priporoča predvsem topne vlaknine. Topne vlaknine se torej raztopijo v vodi, potegnejo vodo v blato in tvorijo gelasto snov, ki pomaga premikati vsebino po prebavilih. Netopne vlaknine pa se ne raztopijo v vodi, zato ostanejo nedotaknjene, ko se premikajo skozi vaš prebavni sistem.

Topne vlaknine najdemo v številnih živilih, vključno z ovesom, grahom, fižolom, jabolki, citrusi, korenjem, ječmenom, avokadom in brstičnim ohrovtom. Če pogosteje posežete po teh živilih, lahko zagotovite mehko blato ter neboleče in enostavno odvajanje. Začetni prehod na dieto z več vlakninami sicer lahko poveča pline in napenjanje, vendar lahko svoje telo navadite tako, da začnete vlaknine dodajati počasi po malem.

3. Pijte mentin čaj

Poprova meta (ali menta) se že dolgo oglašuje kot domače zdravilo za prebavne in druge zdravstvene težave.

Nedavna analiza je pokazala, da naj bi redno jemanje kapsul olja poprove mete med obroki pomagalo zmanjšati simptome IBS, vključno z bolečinami v trebuhu, drisko, napenjanjem in zaprtjem. Ne bo delovalo pri vsakomur, vendar je dobrega okusa in nima skoraj nobenih stranskih učinkov, zato je vredno poskusiti.

4. Hidrirajte se

Hidracija je pomembna za vsakogar, če ste nagnjeni k zaprtju, pa je še toliko pomembnejše, da ste pozorni na vnos vode, ki je pomemben del prebave. Ko ste dehidrirani, črevesje odvaja vlago iz vašega blata. Zaradi tega je lahko vaše blato bolj suho in trdo, kar lahko povzroči ali poslabša zaprtje. Če želite ostati hidrirani, pijte veliko vode ves dan, zlasti pred, med in po vadbi. Prav tako je dobro omejiti pijače, ki vsebujejo kofein, in alkohol, ki lahko dehidrirata.

Obvladovanje zaprtja, povezanega z IBS običajno vključuje večstranski pristop, od sprememb v prehrani in življenjskem slogu, kot tudi jemanjem zdravili in drugih terapij.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.