5 MITOV O PREHRANI PRI IBS

Kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB) prizadenejo prebavni trakt, zato lahko to kar jeste pomembno vpliva na njihov potek. Prehrana pomembno vpliva na KVČB, vendar naokoli kroži veliko napačnih informacij. Razkrivamo vam 5 najpogostejših mitov o prehrani pri KVČB.

1. Dieta z malo vlakninami

Izogibanje vlakninam med izbruhi lahko zmanjša simptome, vendar to ne pomeni, da bi morali vlaknine v celoti odpisati. Ta podatek je zastarel in je temeljil na raziskavi, ki je temeljila le na poročanju bolnikov in ne na dejanskih znanstvenih dokazih.

V zadnjih letih so bila priporočila prehrane z nizko vsebnostjo vlaknin ovržena in poudarek je bil preusmerjen v pripravo hrane, da se iz nje odstrani neprebavljiv del zelenjave.

Metode priprave kot je kuhanje na sopari, pasiranje, tenstanje in pire, pomagajo “predprebaviti” vlaknine v sadju in zelenjavi, kar zmanjša mehansko draženje črevesne sluznice, medtem ko še vedno nahrani vaše dobre črevesne bakterije med izbruhi.

2. Vsi s KVČB bi se morali izogibati glutenu

Ljudem s KVČB se pogosto svetuje, naj se izogibajo glutenu, vendar to ni vedno potrebno. Številna močno predelana živila vsebujejo gluten, tako da če se vaši simptomi izboljšajo na brezglutenski dieti, je lahko razlog tudi zmanjšanje predelane hrane in ne sam gluten. Poleg tega žita, ki vsebujejo gluten, vsebujejo tudi fruktane ali vrsto ogljikovih hidratov, ki jih črevesne bakterije močno fermentirajo. Na splošno je fermentacija dobra stvar, saj želimo nahraniti dobre bakterije, vendar kot stranski produkt fermentacije nastajajo plini. Ti plini lahko prispevajo k napihnjenosti, krčom in drugim prebavnim težavam pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja (IBS).

Zavedati se morate, da so tisti s KVČB že izpostavljeni povečanemu tveganju za pomanjkanje hranil, zato lahko omejevanje glutena v vaši prehrani brez jasne indikacije še dodatno prispeva k temu tveganju. Številna polnozrnata žita, ki vsebujejo gluten, kot sta ječmen in rž, so bogata z vitamini B in vsebujejo prebiotične vlaknine, ki podpirajo zdrav črevesni mikrobiom.

3. Vsi s KVČB se morajo izogibati mlečnim izdelkom

Nekaterim lahko mlečni izdelki poslabšajo simptome, vendar to ni vedno posledica samih mlečnih izdelkov. Nekateri mlečni izdelki, kot so sir, sladoled in maslo, vsebujejo veliko nasičenih maščob, kar lahko negativno vpliva na črevesni mikrobiom in spodbuja vnetja. 

V mlečnih izdelkih je zaradi intolerance lahko problematična tudi laktoza. Kljub intoleranci ni nujno, da mlečne izdelke popolnoma izločite iz svoje prehrane. Številni mlečni izdelki imajo presenetljivo malo laktoze, na primer starani siri in kefir, v številnih trgovinah pa so na voljo tudi mlečni izdelki brez laktoze. Dostopna so tudi zdravila iz laktaze, encima, ki razgrajuje laktozo.

4. Prehrana nima vpliva na KVČB

Dieta ne more ozdraviti KVČB, vendar lahko prehrana občutno pomaga pri obvladovanju simptomov in celo vpliva na potek bolezni. To, kar jemo, vpliva na črevesni mikrobiom, zdravje in celovitost črevesne sluznice ter imunski sistem, kar vpliva na imunski odziv telesa.

Nobena dieta ne bo enako delovala za vsakogar, saj ima vsak posameznik edinstvene potrebe in sprožilce simptomov, vendar to ne pomeni, da je dieta nepomembna. Upoštevajte, da se lahko vaše prehranske potrebe in toleranca na različna živila sčasoma spremenijo glede na številne dejavnike.

5. KVČB je posledica slabe prehrane

Po prejemu diagnoze KVČB se mnogi sprašujejo, kaj je povzročilo stanje, na primer uživanje preveč nezdrave hrane ali premalo sadja in zelenjave. Toda tako kot dieta ne more ozdraviti KVČB, si bolniki s KVČB tega stanja niso povzročili sami. Čeprav so nekateri prehranski vzorci povezani s povečanim tveganjem za KVČB, prehrana ni edini dejavnik. Vzrok KVČB naj bi bil večfaktorski in vključuje kombinacijo genetskih in okoljskih dejavnikov.

Razširjenost KVČB je npr. večja v razvitih državah, urbanih okoljih, severnem podnebju in med tistimi, ki imajo v prvem kolenu sorodnika s KVČB. Poleg tega so dejavniki, kot so kajenje, uporaba antibiotikov in nesteroidnih protivnetnih zdravil dejavniki, ki so povezani s povečanim tveganjem za KVČB. Prehrana je le del sestavljanke, ne pa celotna slika, ko gre za tveganje za KVČB.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.