7 začimb, ki izboljšajo imunost

Te začimbe vam lahko pomagajo pri preprečevanju prehladov in bolezni.

Za mnoge od nas je imunost postala pomembnejša kot kdaj koli prej. Na srečo pot do dobrega imunskega sistema ni draga, niti zapletena. Najboljši način za krepitev vašega imunskega sistema je namreč kar na vašem krožniku v hrani, ki jo izberete oz. natančneje v začimbah, ki jih dodajate svoji hrani.

1. Kurkuma

Kurkuma je živahna rumena začimba z dolgo zgodovino uporabe v ajurvedski medicini za zdravljenje vnetnih stanj. 

Kurkumin je primarna aktivna spojina v kurkumi. Ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti ter dokazano zmanjšuje oksidativni stres. Oksidativni stres je vrsta kemičnega stresa, ki je prisoten v živih organizmih zaradi povečane količine potencialno škodljivih reaktivnih kisikovih zvrsti. To so reaktivne snovi, radikali ali molekule s kisikom, ki reagirajo s celicami v telesu in pri tem povzročijo potencialno nevarne spremembe. Do njih pa privedejo reakcije, ki jih sprožijo snovi ali onesnaževalci iz okolja. Antioksidanti te proste radikale nevtralizirajo.

Kurkuma se bolje absorbira v prisotnosti nekaterih maščob, kot tudi piperina (spojine v črnem popru), zato predlagamo, da si zjutraj pripravite skodelico »zlatega mleka« – toplega napitka iz kurkume ter mleka.

2. Ameriški slamnik ali Ehinaceja

Cvetočo rastlino, ki raste v Severni Ameriki, so Indijanci tradicionalno uporabljali v medicinske namene. Danes se to zelišče promovira kot prehransko dopolnilo za prehlad in druge okužbe. Običajno je v obliki izvlečka, tinkture, tablete ali kapsule in se zauživa peroralno. Menijo, da rastlina vsebuje aktivne spojine, ki spodbujajo imunski sistem, pomagajo skrajšati trajanje prehlada in gripe ter lajšajo simptome, kot so vneto grlo, kašelj in vročina.

3. Ingver

Tako kot številna zelišča in začimbe je tudi ingver pomemben del tradicionalne medicine. Ljudje so za zdravljenje glavobolov, prehladov, slabosti in bruhanja več stoletij uporabljali ingver.

Spojine v ingverju, predvsem gingerol in šogaol – pokazale tudi antioksidativne, protivnetne in analgetične (lajšanje bolečin) lastnosti. 

Skuhajte si skodelico dišečega ingverjevega čaja, lahko iz vrečke, še najbolje pa da si kar svežega narežete na kolobarčke in date v čaj.

4. Cimet

Še ena začimba, ki nas ogreje, je cimet – znan po svojih antioksidativnih lastnosti. Cimet nudi tudi protiglivične, protibakterijske in protivnetne lastnosti. Glede na raziskave je E-cinamaldehid ena od primarnih aktivnih spojin v cimetu, ki ima močan protivnetni učinek, kot tudi protimikrobni učinek. Študija, objavljena v Foods, kaže, da lahko E-cinamaldehid zavira rast bakterij listerije. Ločena študija, objavljena v Foods, je pokazala, da ima eterično olje cimeta podobne učinke na bakterije salmonele.

Cimet najlažje zaužijete tako, da si ga potresete v kavo ali čaj za dodaten okus. Dobro se ujema tudi s sadjem, kot so jabolka in hruške.

5. Poprova meta

Poprova meta je zelišče, ki vsebuje vrsto flavonoidov. Flavonoidi v našem telesu delujejo kot »gospodinjski pomočniki«, ki pomagajo pomiti in pospraviti stvari. Telesu pomagajo vsakodnevno reagirati, predelati, zaščititi in popraviti.

Poprova meta vsebuje tudi mentol, spojino z anestetičnim (omrtvičenjem) in analgetičnim učinkom. Mentol se običajno dodaja zdravilom proti prehladu in gripi, saj odpre ali sprosti dihalne poti.

Poprovo meto najlažje uporabljate tako, da vdihnete paro, pomešano z nekaj kapljicami olja poprove mete ali pa skuhajte skodelico vročega čaja poprove mete.

6. Astragalus ali Grahovec

To avtohtono kitajsko zelišče se tradicionalno uporablja kot adaptogen (snov, ki ščiti telo pred stresom in boleznimi). Astragalus se uporablja tudi kot del zeliščne kombinacije za preprečevanje ali zdravljenje prehladov, saj krepi in uravnava imunski sistem. Naj bi pomagal belim krvnim celicam pri odzivu na okužbe, vendar to še ni bilo dobro raziskano.

Astragalus se pogosto jemlje kot dodatek (na voljo v tinkturah, tabletah in kapsulah). Se je pa pred jemanjem dobro posvetovati z zdravnikom, saj ima Grahovec lahko navzkrižni učinek z določenimi zdravili.

7. Paprika

Rdeča paprika je polna koristnih spojin, kot sta vitamin C in A. Vitamin C (askorbinska kislina) je antioksidant, ki pomaga zaščititi vaše telo pred prostimi radikali. Mnogi verjamejo, da lahko vitamin C skrajša trajanje prehlada, vendar ta trditev ni v celoti dokazana.

Medtem pa ima vitamin A pomembno vlogo pri razvoju imunskega sistema in pomaga pri uravnavanju imunskih odzivov.

Kapsaicin je spojina, ki je odgovorna za pekoč učinek paprike in lahko ublaži bolečino in vnetje.

Papriko lahko uporabite v številnih jedeh in je odlična tudi za marinade ali pa v solatnih prelivih.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.