Ali je sladkor res tako slab za naše črevesje?

Ne moremo zanikati, smo pač sladkosnedi. Žal, lahko preveč sladkega povzroči povečanje telesne mase, prekomerna teža pa lahko prispeva k številnim resnim zdravstvenim težavam, vključno z visokim krvnim tlakom, visokim holesterolom, sladkorno boleznijo tipa 2, srčnimi boleznimi, možgansko kapjo, boleznimi žolčnika, osteoartritisom ali celo rakom.

Prehrana z veliko sladkorja lahko povzroči tudi neravnovesje v črevesnem mikrobiomu, kjer v prebavilih prebiva na milijone mikroorganizmov. Študija, objavljena septembra 2022, je preučevala učinke diete z visoko vsebnostjo sladkorja in maščob, ki so jo štiri tedne testirali na miših. Znanstveniki so ugotovili, da so se mikrobiomi miši v tem časovnem obdobju dramatično spremenili, saj so specifične segmentirane filamentne bakterije (SFB) močno padle, število drugih bakterij pa se je povečalo. Prejšnje raziskave so pokazale, da imajo mikrobi SFB močno vlogo pri ohranjanju črevesnega imunskega sistema.

Padec te bakterije je zmanjšal število imunskih celic Th17 v črevesju. Te imunske celice proizvajajo molekule, ki upočasnjujejo absorpcijo ‘slabih’ lipidov (maščobnih spojin) iz črevesja in zmanjšujejo vnetje črevesja. Z drugimi besedami, ohranjajo črevesje zdravo in ščitijo telo pred absorpcijo patogenih lipidov.

Znanstveniki so ugotovili, da maščoba ni vzrok za nezdravo črevesje, tako da so nekatere miši hranili z visoko vsebnostjo maščob brez sladkorja; te miši so ohranile imunske celice Th17 in bile zaščitene pred razvojem debelosti in diabetesa, čeprav so zaužile enako število kalorij.

Čeprav ugotovitev teh študij ni mogoče neposredno uporabiti pri ljudeh, se zavedamo, da je pomembno vzdrževati dobro črevesno floro.

Večina raziskav na tem področju je temeljila na miših, vendar je študija, objavljena v reviji Inflammatory Bowel Diseases, preučila podatke 366.351 človeških udeležencev z vnetno črevesno boleznijo, ki so beležili tudi podrobnosti o svojem prehranskem vnosu. Raziskovalci so odkrili povezavo med tveganjem za ulcerozni kolitis (vrsta črevesne vnetne bolezni) ter visokim vnosom sladkorja in brezalkoholnih pijač. Medtem ko so znanstveniki ugotovili, da lahko sladkor spodbuja vrste bakterij, ki razjedajo zaščitno plast sluzi v črevesju, so poudarili tudi, da imajo tisti, ki jedo več zelenjave, manjše tveganje za ulcerozni kolitis.

Vloga vlaknin v zdravem črevesju
Vlaknine spodbujajo koristne črevesne mikrobe. Vlaknine lahko izravnajo bakterijsko neravnovesje zaradi sladkorja, upočasnijo absorpcijo sladkorja v črevesju in pomagajo izboljšati raven sladkorja v krvi. Prehrana z veliko vlakninami lahko tudi zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Kozarec jabolčnega soka je vir sladkorja, ki nič ne ovira prebave in presnove. Po drugi strani pa ima jabolko tako topne kot netopne vlaknine in prisotnost obeh upočasni absorpcijo krvnega sladkorja. Sadje in zelenjava, kot tudi jogurt brez dodanega sladkorja, so edina hrana z enostavnimi sladkorji, ki lahko koristijo črevesju. Sladkor poznamo v različnih oblikah (npr. fruktoza in saharoza), a problematični so predvsem predelani dodani umetni sladkorji.

Glavni viri dodanih sladkorjev so sladkane pijače in sladice ter sladki prigrizki, kot so piškoti, torte, pite, sladoled, zamrznjene mlečne sladice, krofi in pecivo. Približno četrtina dodanih sladkorjev je v sladkih pijačah (kot so brezalkoholne pijače, sadne pijače ter športne in energijske pijače).

Ali naj popolnoma prenehamo jesti sladkor?
Ni nujno. Vsak posameznik pa naj oceni svoj odnos do sladkorja.

Je to škodljiv odnos, ker se obrnete na sladkor, ko se želite potolažiti ali pomirili čustva? Ali pa sladkorja ne uporabljate kot drogo, ampak kot poslastico vsake toliko časa, brez občutka krivde ali sramu?

Upoštevati morate tudi svoje splošno zdravje: ali imate prekomerno telesno težo, prediabetes itd. Običajno morajo ljudje s temi boleznimi omejiti uživanje sladkorja bolj kot drugi in se posvetovati z zdravnikom, da se prepričajo, da njihov vnos sladkorja ne poslabša njihovega počutja.

Ukinitev sladkorja iz prehrane je zapletena vedenjska sprememba. Ne zgodi se čez noč in veliko ljudi se trudi kar nekaj časa, preden dosežejo uspeh.

Če potegnemo črto: Odgovor je v zmernosti. V redu je, če si občasno privoščimo sladkarije, vendar je na splošno lahko koristno omejiti dodane sladkorje na največ 10 odstotkov kalorij dnevno.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.