ATOPIJSKI DERMATITIS IN ZAČETEK POMLADI

Večina se že veseli pomladi, ki prinaša sonce, višje temperature in nas pripelje še korak bližje k poletju. Večina, razen tistih, ki trpijo za atopijskim dermatitisom.

Zakaj se torej atopijski dermatitis lahko spomladi še poslabša? Po mnenju strokovnjakov obstajajo trije preprosti razlogi:

 • Povečanje alergenov v zraku, kot npr. cvetni prah.
 • Zvišanje temperature poslabša že tako »žgočo« in vneto kožo.
 • Zvišanje temperature pomeni več znojenja, kar lahko povzroči vnetja na koži, nagnjeni k dermatitisu.

Vsi ti dejavniki so klasični sprožilci za izbruh atopijskega dermatitisa, in čeprav za le-tega še ni zdravila, obstajajo različni načini za obvladovanje stanja na začetku pomladi:

 1. Kožo navlažite, potem jo zopet navlažite, navlažite jo s protivnetno vlažilno kremo. In ko končate z vlaženjem, navlažite še malo. Ne, ne pretiravamo – atopijska koža je namreč kronično izsušena koža, ki ima zaradi genetskih sprememb okvarjeno bariero, ki jo normalno ščiti pred izsušenjem in alergeni.
 2. Nosite 100-odstotni bombaž ali druga mehka naravna vlakna, da preprečite praskanje ali draženje kože. Poskusite se izogibati tudi umetnim barvilom, saj so tudi ta lahko precej alergena.
 3. Uporabljajte hipoalergene izdelke (tudi Enterosgel je hipoalergen).
 4. Zmanjšajte stres. 
 5. Poskusite se izogniti prekomernemu znojenju, ki lahko draži kožo.
 6. Ponoči nosite bombažne rokavice, da se med spanjem ne praskate.
 7. Nadzorujte tudi svojo prehrano in črevesje, ki ima ogromen vpliv na imunski sistem. Tu vam lahko pomaga Enterosgel, ki alergene ter številne druge škodljive snovi v črevesju adsorbira (veže nase) in jim prepreči vstop v sistemski krvni obtok.

Predvsem lahko pri lajšanju atopijskega dermatitisa pomaga izogibanje cvetnemu prahu, v kombinaciji s prilagojeno rutino čiščenja in nege kože. Izogibanje pa postane še posebej pomembno v primeru atopične astme in rinitisa. Popolno izogibanje je seveda nemogoče, lahko pa omejite njegovo prisotnost v vaši neposredni bližini: vzdržujte svojo trato, da preprečite cvetenje trav, izogibajte se sajenju dreves, ki so znani potencialni alergeni (npr.: breze), prostore prezračite zgodaj zjutraj, ko je v zraku manj cvetnega prahu, ko pridete domov se preoblecite ter se izogibajte sprehodom, ko je zunaj sončno, suho in vetrovno vreme.

Da ne zaključimo tako negativno – prihod pomladi ni samo slaba novica. Sonce ima pri tej bolezni namreč tudi svoje koristi.

Študija Univerze v Edinburghu (1) je pokazala, da povečana izpostavljenost sončni svetlobi lahko pomaga zmanjšati srbeče vnetje. Raziskovalci so ugotovili, da koža, ko je izpostavljena UV svetlobi, sprošča molekulo dušikovega oksida, ki ‘blaži’ vnetje v koži, prizadeti z atopijskim dermatitisom.

S poletjem pridejo tudi dopusti ter s tem počitek in zmanjšan stres, kar lahko pripomore k izboljšanju stanja!

Viri:

 1. https://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-40397538

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.