JABOLČNI KIS – JE RES TAKO DOBER ZA ZDRAVJE?

Zagotovo ima vsak prijatelja, ki vztraja pri dobrih efektih jabolčnega kisa in kako le-ta služi za vse možno, tudi za »kurjenje maščob«.  Sedaj se verjetno sprašujete, ali je dejansko kaj na tem?

KAKŠNE SO MOŽNE ZDRAVSTVENE KORISTI JABOLČNEGA KISA?

Oboževalci kisa pravijo, da lahko ozdravi skoraj vse, kar vas muči – povečanje telesne mase, prebavne težave, kožne težave itd. 

Nekaj študij raziskuje te učinke kisa in tudi če morda opazite razlike, morate ostati realistični, da ne gre za čarobno spojino. Jabolčni kis vsebuje veliko antioksidantnih polifenolov, ki jih pridobi pri procesu fermentacije. Prav tako je bogat s probiotiki (dobrimi bakterijami), ki lahko koristijo prebavnemu sistemu in črevesnemu mikrobiomu.

IZGUBA TEŽE

Jabolčni kis ima zelo malo kalorij, zato se lahko prilega dietni prehrani. Morda pa ste slišali tudi, da naj bi spodbujal izgorevanje maščob. Ta teorija nima znanstvene podpore – in edini način, da dejanske izgube teže sta zdrava ter gibanje. 

ULCEROZNI KOLITIS

Uživanje razredčenega kisa lahko pomaga izboljšati prebavo, čeprav premalo raziskav podpira njegovo uporabo pri kroničnih avtoimunskih stanjih, kot je ulcerozni kolitis (UC). V študiji so mišim z UC dajali razredčen jabolčni kis en mesec, kar je znižalo stopnjo vnetja v njihovem debelem črevesju in povečalo količino zdravih bakterij v črevesju. Vendar je bila to študija na eni sami živali in raziskovalci so daleč od tega, da bi rezultate lahko podali kot relevantne.

KOŽNA STANJA

Nerazredčenega kisa ne nanašajte neposredno na kožo, saj lahko povzroči kemične opekline, celo razredčen lahko draži kožo. Nanos jabolčnega kisa na kožo sicer lahko pomaga obnoviti naravno pH-bariero kože, zahvaljujoč se naravni kislosti, vendar zaradi tega še vseeno ni indiciran ko način terapije pri kožnih boleznih kot so dermatitis ali luskavica. Poleg tega je v teh primerih koža lahko zelo občutljiva in kis preveč agresiven.

GLIVIČNE OKUŽBE

Nekateri trdijo, da ima jabolčni kis ugodne lastnosti za zdravje žensk. Vendar se to ni izkazalo za varno ali učinkovito in strokovnjaki opozarjajo uporabo v nožnici, saj lahko porušite njeno naravno ravnovesje pH. Prav tako lahko pri lokalni uporabi povzroči pekoč občutek in draženje ter poveča tveganje za okužbe.

KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI JABOLČNEGA KISA?

Jabolčni kis je na splošno varen, če ga uživate v zmernih količinah – ne več kot 1 do 2 žlici (jušni žlici) na dan. Toda pitje prekomernih količin lahko preveč zmanjša kalij.

Jabolčni kis lahko reagira z nekaterimi zdravili (vključno z diuretiki, odvajali in nekaterimi zdravili za sladkorno bolezen in bolezni srca). Če jemljete katero od teh zdravil, se posvetujte s svojim zdravnikom.

ZAKLJUČEK

Jabolčni kis je na splošno super sestavina. Ima malo kalorij, veliko antioksidantov, izboljša okus pri prehrani.. Torej lahko ga uporabljate ne le za solate. Sestavina vam lahko pomaga nadzorovati krvni sladkor in je del zdrave prehrane. Prav tako je zelo uporaben v hiši za različne namene čiščenja (sploh 100 % oz. nerazredčen kis).

Pomembno je le, da se ne zanašate nanj kot na čarobno zdravilo za hujšanje ali zdravljenje kroničnih zdravstvenih težav in ga uporabljate s pametjo, tako kot vsako stvar. Ne slepo zaupati vsaki govorici – ni pa v tem primeru nič narobe, če učinke kisa preskusite tudi sami, saj gre v zmernih količinah za čist varno sestavino. Če vam v določenih primerih lahko olajša težave ali simptome, ga seveda z veseljem uporabljajte dalje!

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.