Kaj narediti v primeru vedno večjega pojavljanja neznanih alergij?

Alergija je reakcija telesa na določeno hrano ali snov. Alergije so zelo pogoste, v sodobnem svetu pa sploh vse pogostejše, saj so povezane s spremembami življenjskega sloga in okolja. Še posebej pogoste so pri otrocih. Nekatere alergije izginejo, ko otrok postane starejši, veliko pa jih žal ostane skozi celotno življenje.

Alergija je lahko moteča in vpliva na vaše vsakodnevne dejavnosti, vendar je večina alergijskih reakcij blagih in jih je večinoma možno držati pod nadzorom, hude reakcije so redke.

Na pogostnost pojavljanja alergij vplivajo poleg starosti, spola, genetskih dejavnikov in drugih vzrokov tudi izpostavljenost alergenom.

KAKO PRIDE DO ALERGIJE?

Imunski sistem proizvaja različna protitelesa, ki nas ščitijo pred boleznimi. Pri alergijah imunski sistem proizvaja imunoglobulin E, znan tudi kot IgE, ki pomaga pri boju proti simptomom alergije. IgE potuje do celic, da posreduje informacije o tujem vsiljivcu (alergenu). Alergiki imajo zelo visoke ravni IgE. 

Sčasoma imunski sistem razvije spomin. Običajno je to koristen imunski odziv, ki lahko vašemu telesu omogoči hitrejši odziv. Pri alergiji pa je ta odziv povečan in vaša ponavljajoča se izpostavljenost alergenom povzroči ponavljajoče se prekomerne reakcije imunskega sistema. To povzroči alergijski odziv, ki lahko vključuje kihanje, kašljanje, zamašen nos ali celo simptome astme. 

VRSTE ALERGIJ

Človek lahko razvije alergijo na praktično katerokoli snov. Najbolj razširjene so alergije na cvetni prah, ki se kažejo v obliki senenega nahoda. Zelo pogosto se pojavlja tudi astma, alergije na dlako živali in v zadnjih letih vse več alergij na hrano, konzervanse, kemikalije in druge sintetične snovi iz okolja.

KAJ NAREDITI, ČE MENITE, DA STE RAZVILI ALERGIJO?

Če menite, da ste kot odrasli razvili alergije, se izogibajte morebitnim domnevnim alergenom, predlagamo pa tudi obisk alergologa. Alergolog vam bo morda naročil nekaj testov, kot so krvni ali kožni testi, da ugotovi, kateri alergeni so krivi, za vaše reakcije in da ustrezno določi ali je potrebno zdravljenje ali pa se bo z vami zgolj pogovoril o načrtu izogibanja alergenu.

ALI GRE ZA ALERGIJO, PREOBČUTLJIVOST ALI INTOLERANCO?

Alergija: Reakcija, ki jo povzroči imunski sistem, ko je izpostavljen običajno neškodljivi snovi (alergenu).

Občutljivost: Bolj intenzivno doživljanje normalnih učinkov snovi. Na primer, kofein v skodelici kave lahko povzroči ekstremne simptome, kot so palpitacije in tresenje.

Intoleranca: Kadar snov povzroča neprijetne simptome, kot je driska, vendar ne vpliva na imunski sistem. Ljudje z intoleranco za določena živila lahko običajno brez težav zaužijejo majhno količino.

ZDRAVLJENJE

Večina zdravljenja alergij vključuje antihistaminike na recept ali brez recepta, ki zdravijo simptome alergije. Drugi načini zdravljenja alergij vključujejo različne oblike imunoterapije. Cilj zdravljenja je, da imunski sistem ponovno prepozna alergen kot nenevaren, s čimer se zmanjša pogostost ali resnost simptomov alergije.

PREVENTIVA

Čeprav težko preprečimo in v naprej vemo, katera alergija nas lahko prizadane in kako se bo odzval naš imunski sistem, vseeno pa obstaja nekaj ukrepov, s katerimi si lahko pomagamo olajšati simptome in se izognemo najpogostejšim alergenom. Preberite naša priporočila:

  • Če ste alergični na cvetni prah, priporočamo da naj bodo v času cvetenja okna in vrata zaprta, da ne pride do prepiha in raznosa cvetnega prahu po prostoru.
  • Vsakič, ko vstopite v svoj dom, s seboj prinesete majhne koščke zunanjega sveta. Ko ste na prostem, so vaša oblačila, čevlji, lasje in koža pokriti z drobnimi delci od vsepovsod, kjer ste bili. Oprhajte se in se preoblečite, da odstranite morebitne alergene.
  • Zdravo se prehranjujte. Sicer ni direktne povezave, kako bi to lahko vplivalo na razvoj alergij, kljub temu pa se vsi zavedamo, da zdrava prehrana ugodno vpliva na celoten organizem in močen imunski sistem.
  • Izpirajte si nosno sluznico s fiziološko raztopino. Izpiranje nosu očisti sluz iz nosu in alergene, ki se tam nahajajo ter olajša simptome alergije (zamašen nos, izcedek iz nosu).
  • Zelo uspešno pa lahko vsako zdravljenje alergij podpremo z enostavno metodo razstrupljanja telesa s pomočjo izdelka Enterosgel. Ta bo na svojo površino vezal alergene in druge škodljive snovi ter posredno vplival tudi na njihovo postopno izločanje iz telesa. Je popolnoma naraven in ni zdravilo! Torej ne prehaja v organizem in se v celoti izloči po popolnoma naravni poti, skupaj s škodljivimi snovmi.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.