Kaj tvoj kakec pove o tebi?

Pogovorimo se o kakcu. Sicer to ni ravno gradivo za ob kosilu, a vseeno je pomembno, da se o odvajanju blata podučite čim več – kaj je nenavadno, kaj je normalno, kaj je zdravo in kaj ne.

Vaš kakec je pomemben pokazatelj vaše splošne prebave in zdravja. Lahko razkrije tudi resne znake okužb, prebavne težave in celo zgodnje znake raka.

1. Iz česa je narejen kakec?

Voda predstavlja približno 75 % vašega blata, ostalo je pogosto le (smrdljiva) kombinacija vlaknin, mrtvih in živih bakterij, drugih celic in sluzi. Topne vlaknine, ki jih najdemo v živilih, kot so fižol in oreščki, se med prebavo razgradijo in tvorijo gelasto snov, ki postane del vašega iztrebka. Tiste netopne vlaknine (npr. koruza, oves itd.) pa velikokrat ostanejo kar v nespremenjeni obliki.

2. Barva je pomembna

Že iz lastnih izkušenj veste, da se lahko barva razlikuje – odvisno od vrste hrane, ki ste jo zaužili, in drugih dejavnikov. Listnata zelenjava lahko povzroči zeleno blato, medtem ko lahko nekatera zdravila povzročijo, da je vaš kakec videti bel ali glinast. Bodite pozorni tudi na črno blato. Čeprav je lahko posledica nečesa tako neškodljivega, kot so presežki železa, je barva lahko znak krvavitve ali tumorjev v zgornjem prebavnem traktu. Rdeč kakec je sicer lahko posledica rdeče pese, vendar pa morate biti tu predvsem pozorni na možnost krvavitve, potencialen simptom resnih zdravstvenih težav, ki zahtevajo nujno zdravniško pomoč!

3. Ja – tudi oblika je pomembna

Ali ste vedeli, da obstaja lestvica, ki človeške iztrebke razvršča v sedem kategorij glede na obliko in čvrstost? Bristolska lestvica oblike blata identificira sedem vrst iztrebkov:

  • Tip 1: Ločene trde kepice, ki zgledajo kot kamenčki in jih je težko izločiti
  • Tip 2: Trd in grudast kakec, podoben klobasi
  • Tip 3: Klobasaste oblike z razpokami na površini
  • Tip 4: Tanjša, bolj kačasta oblika, ki je gladka in mehka
  • Tip 5: Mehki koščki z jasnimi robovi
  • Tip 6: Puhasti ali kašasti koščki z raztrganimi robovi (driska)
  • Tip 7: Tekočina brez trdnih kosov (driska)

Tipa 3 in 4 veljata za običajna, oblike pa so znaki zdrave prehrane in življenjskega sloga. Tipa 1 in 2 signalizirata zaprtje, medtem ko sta tipa 6 in 7 driska in sta lahko znak okužbe, zastrupitve s hrano ali bolezni prebavil. Tip 5 običajno kaže na pomanjkanje vlaknin v prehrani, ki v iztrebkih delujejo kot neke vrste lepilo.

4. Smrdi? To je lahko znak okužbe

Res je, da iztrebki nikoli ne dišijo prijetno, vendar je posebej smrdeče blato pogosto znak okužbe s parazitom Giardia, ki ga zaužijemo med plavanjem v oporečni vodi v izvirih, rekah ali jezerih. Smrdeče blato je lahko tudi znak resnejših prebavnih težav, kot so ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen ali celiakija.

5. Doslednost je ključnega pomena

Ali greste na stranišče vsako jutro ob istem času ali včasih traja več dni preden začutite potrebo? Vse to je normalno. Na splošno je po podatkih normalno območje od treh odvajanj na dan do treh na teden. Zmanjšanje iztrebljanja je lahko posledica spremembe prehrane, zato mnogi ljudje ugotovijo, da je ob vikendih ali na dopustu manj redno.

6. Zdrav kakec naj potone

Plavajoče blato je pogosto znak visoke vsebnosti maščob, kar je lahko znak malabsorpcije, tj. stanja, v katerem ne morete absorbirati dovolj maščob in drugih hranil iz hrane, ki jo zaužijete. Lahko je tudi znak celiakije ali kroničnega pankreatitisa.

7. Pazi, koliko časa preživiš na stranišču

Predolgo sedenje na stranišču lahko povzroči hemoroide. Predolgo sedenje na stranišču lahko tudi omeji pretok krvi okoli analnega predela, kar lahko poslabša hemoroide. Največkrat je za to kriva prehrana brez vlaknin, ki skrbijo za redno odvajanje ter preprečujejo zaprtje in trde iztrebke.

8. Vaš mobilni telefon je lahko prekrit s kakci

Po uporabi stranišča si dobro umijte roke, sicer lahko kakec potuje z vami. Britanski raziskovalci so po skoraj 400 vzorcih v 12 različnih mestih odkrili, da je vsak 6. mobilni telefon kontaminiran s fekalijami, ki lahko širijo bakterijo E. coli.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.