Kako med prazniki obvladati svoje črevesje?

Prazniki običajno pomenijo obilico hrane in pijačo – tudi ogromno sladkega in tisto malo manj zdravega. Da ne omenjamo stresa in sprememb v rutini – vse to lahko povzroči težave za črevesje.

Ne glede na to, ali imate opravka s kroničnimi prebavnimi težavami ali ne, se med lahko pojavijo težave v obliki napenjanja, napihnjenosti, zgage in nelagodja v trebuhu. Znano je, da sladkor spodbuja vnetje, raziskave pa kažejo, in sicer zmoti zdravo ravnovesje črevesne mikrobiote – tako s povečanjem števila “slabih” bakterij kot z zmanjšanjem količine “dobrih” bakterij.

Toda to ne pomeni, da morate biti med prazniki prikrajšani slastnih dobrot. Z uveljavitvijo teh štirih preprostih praks lahko pomagate vzdrževati zdravo črevesje, ne samo čez praznike, ampak čez celo leto.

1. Prepoznajte sprožilce

Od likerjev in različnih sladkih mlečnih pijač do slaščic itd. Vse to prinaša velike odmerke maščob in sladkorja ter lahko sproži težave v črevesju. Če jih uživate pogosto ali v velikih količinah ali mešanici dodate alkohol, se možnost težav še poveča.

Črevesju prijazne alternative? Napitki z nizko vsebnostjo maščob rastlinske vrste, kot so tiste iz mandljevega mleka ali mleka iz indijskih oreščkov ali pa npr. kefir in jogurt, ki dokazano koristita črevesnemu mikrobiomu.

2. Omejite porcije hrane

Vemo, najraje bi izvedli kar »all you can eat« in si na krožnik naložili po malo vsega. Raje se držite tega osnovnega pravila: polovico krožnika napolnite z zelenjavo in sadjem, eno četrtino z beljakovinami in drugo četrtino z ogljikovimi hidrati. 

Zmernost je ključna! Preveč česarkoli ni nikoli dobro, kar velja tudi za hrano in pijačo med prazniki. Prenajedanje na splošno povzroči različne prebavne težave kot so napihnjenost, napenjanje in zgaga.

Preden vaši možgani dobijo signal, da so siti, lahko traja lahko 20 minut. Eden od načinov, da zagotovite, da se ne boste prenajedli, je, da vadite premišljeno prehranjevanje, pri čemer ste pozorni na vsak grižljaj hrane in med grižljaji odložite vilice.

Še en nasvet: hidrirajte se. Med ali po obroku popijte kozarec vode, ki pomaga pri prebavi.

3. Bodite pozorni na vlakna

Vlaknine lahko resnično pomagajo ohraniti ravnovesje sredi vsega drugega, kar se dogaja med počitniškim stresom, moteno rutino in poznimi nočmi.

Med prazniki v svojo prehrano vključite naslednja živila, bogata z vlakninami:

  • Ovseni kosmiči
  • Sadje (zlasti banane in jagode)
  • Kuhana zelenjava
  • Orehi ali maslo iz oreščkov
  • Jogurt s sadjem ali 1-2 žlici mletih lanenih ali chia semen
  •  

4. Obvladajte stres in ostanite aktivni

Raziskave kažejo, da prehrana, stres in razpoloženje lahko vplivajo na črevesni mikrobiom. Ostati aktiven je odličen način za zmanjšanje stresa s povečanjem proizvodnje endorfinov, kemičnih signalov v možganih, ki spodbujajo dobro počutje. Vadba prav tako pomaga podpirati zdravo črevesje in pomaga pri prebavi. 

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.