Kako ukrepamo pri trebušnih virozah pri otrocih?

Trebušna gripa (viroza): dve strašni besedi za vse starše. Pravzaprav gre za gastroenteritis ali nalezljivo drisko, ki je zdravstveno stanje zaradi vnetja prebavil, predvsem želodca in tankega črevesja. Čeprav ni povezan z gripo, ga pogosto imenujejo trebušna gripa (zlasti, kadar je povzročitelj virus). Ta pogosta bolezen se lahko dotakne tako odraslih kot otrok, vendar otroci pogosteje zbolijo, saj se kljub vašemu trudu lahko dotikajo vsega, si delijo hrano in si ne umivajo dovolj pogosto rok. Prav tako se virusi, ki povzročajo trebušno gripo, precej hitro razširijo in so pogosti v vrtcih, šolah ter domovih za starejše občane.

POVZROČITELJI

Trebušno virozo običajno povzroči eden od treh virusov (norovirus, rotavirus ali adenovirus). Ti virusi delujejo hitro – vaš otrok lahko zboli le dan ali dva po okužbi, ter bolezen hitro širi dalje.

Druge vrste gastrointestinalnih okužb povzročajo bakterije, kar vključuje tudi zastrupitev s hrano, ki pa ima sicer nekoliko drugačne simptome kot trebušna viroza.

SIMPTOMI
Če ima vaš otrok trebušno gripo, ima lahko naslednje znake in simptome, ki jih je težko spregledati:

  • Driska
  • bruhanje
  • krči in bolečine v želodcu
  • povišana telesna temperatura (običajno blaga)
  • mrzlica
  • slabost
  • slab apetit
  • glavobol
  • bolečine v mišicah
  • utrujenost in zaspanost

ZDRAVLJENJE

Večina dojenčkov in otrok ne bo potrebovala zdravljenja in simptomi bodo po približno enem tednu izzveneli sami. Predvsem se ne poslužujte sami doziranja antibiotikov, saj je to lahko zelo nevarno in pa vedite, da antibiotiki delujejo samo proti bakterijam – ne morejo zdraviti virusov (ki pa so najpogostejši povzročitelji trebušnih viroz).

Najbolj pomembna je hidracija, saj otroci izgubljajo več vode kot običajno. Bodite dosledni, lahko pa uporabite tudi peroralne rehidracijske raztopine (ORS), v obliki praškov, šumečih tablet itd.

V primeru, da otrok vseeno izkazuje znake dehidriranosti, ali pa če se v bruhanju in driski pojavlja kri, prekomerno povišana temperatura, obiščite zdravnika!

Pri hitrejšem okrevanju jim lahko pomagate tudi z Enterosgelom, ki hitro zaustavi in skrajša trajanje akutne driske. Ni zdravilo in se ne absorbira v telo, temveč se izloči po naravni poti, kjer nase veže vse škodljive snovi in razgradne produkte bakterij, ter virusov. Primeren je za otroke od 1. leta starosti dalje.

KAJ LAHKO NAREDITE DOMA?

Spodaj podajamo nekaj nasvetov, da se vaš otrok (in vi!) počutite bolje, medtem ko se spopadate s trebušno virozo.

Počakajte, da se želodček umiri. Vsaj nekaj ur se zogibajte hranjenju dojenčka ali otroka s trdno hrano.

Vsi v družini si skrbno umivajte roke z milom in si v času trajanja bolezni ne delite hrane, igrač, pribora. Čistite in razkužujte pogosto uporabljene površine.

Če vaš dojenček bruha, počakajte 15 do 20 minut, preden mu date tekočino. Lahko uporabite brizgo, da jim dovajate majhne količine tekočine, če se ne želijo dojiti ali hraniti po steklenički.

Malčkom in starejšim otrokom dajajte majhne požirke vode. Poskusite lahko tudi z bistrimi juhami ali pa celo peroralnimi rehidracijske raztopinami (ORS). Dobijo se v lokalnih lekarnah in so brez recepta.

Lahko jih poskusite nahraniti z lahko, mehko hrano. Npr. krekerji, banane, toast ali riž. Vendar ne vztrajajte, da mora vaš otrok jesti, če tega noče.

Poskrbite, da bo vaš otrok dovolj počival. Zdaj je čas za ogled najljubšega filma ali branje knjige. 

ZAKLJUČEK

Držite se – večina otrok preboli trebušno gripo v 24 do 48 urah. Nekateri otroci pa imajo lahko simptome do 10 dni. 
Pri hitrejšem okrevanju jim lahko pomagate tudi z Enterosgelom, ki hitro zaustavi in skrajša trajanje akutne driske. Ni zdravilo in se ne absorbira v telo, temveč se izloči po naravni poti, kjer nase veže vse škodljive snovi in razgradne produkte bakterij, ter virusov. Primeren je za otroke od 1. leta starosti dalje.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.