PRE- VS. PRO-BIOTIKI

Zdravje črevesja je danes vroča tema v zdravstvenem svetu in zdi se, da so prebiotiki in probiotiki v središču razprave. O probiotikih slišimo veliko, veliko manj pa o prebiotikih, zato ne skrbite, niste edini zmedeni. Za vas imamo preprosto razlago, kako si boste zapomnili oboje.

Probiotiki: So živi sevi bakterij, ki povečujejo populacijo dobrih bakterij v vašem prebavnem sistemu.

Prebiotiki: So posebna rastlinska vlaknine, ki delujejo kot hrana za dobre bakterije. To spodbuja rast že obstoječih dobrih bakterij.

Najboljše je torej, da probiotike in prebiotike zauživate kar skupaj!

PRAVO RAVNOTEŽJE

Veliko težav s prebavili lahko izvira iz tega, da v prebavnem traktu ni prave ravni dobrih bakterij in prevladujejo slabe bakterije. Dobre bakterije v vašem črevesju pomagajo pri peščici bioloških nalog, na primer pri preprečevanju vnetja in zaščiti pred škodljivimi okužbami. 
Če želite povečati vnos prebiotikov in probiotikov, morate le spremeniti svojo prehrano. Toda uživanje napačne hrane, kot je hrana z visoko vsebnostjo sladkorja in maščob, lahko nahrani slabe bakterije v črevesju in jim da prednost pred dobrimi.

PROBIOTIČNA ŽIVILA

Žive probiotike najdemo v številnih fermentiranih živilih, največ jih vsebuje kislo zelje, kimči, kefir in jogurt. Drugi viri vključujejo sir, pinjenec, miso, tempeh, kumarice in kombučo. Seveda je najlažji in najbolj zanesljiv način za zaužitje potrebne količine z jemanjem dodatnega probiotika.

PREBIOTIČNA ŽIVILA

Živila z visoko vsebnostjo prebiotikov vključujejo številne različne korenaste zelenjave, stebla in zelenjavo, sadje, cela zrna, semena in stročnice.

Najpogostejši in priljubljeni viri so:

  • kava iz korenine cikorije
  • banane
  • jabolka
  • fižol
  • čebula
  • oves
  • artičoka

Prebiotiki vsebujejo neprebavljive vlaknine in ogljikove hidrate, ki žive bakterije nato v vašem prebavnem traktu razgradijo v kratkoverižne maščobne kisline. Te maščobne kisline so eden glavnih virov hranil za celice, ki obdajajo črevesne stene.

ZAKLJUČEK

Preden začnete jemati prebiotike in probiotike, morate upoštevati nekaj stvari, da zagotovite, da so čim bolj učinkoviti. Vaše probiotiki hranite na hladnem – toplota jih lahko ubije. Konec koncev so živi organizmi! S prebiotiki vam to ni treba skrbeti.

Če ste nedavno jemali antibiotike zaradi hude okužbe, lahko ti poleg slabih, ubijejo tudi dobre bakterije v vašem črevesju. Zato se po končanem zdravljenju splača ponovno naseliti dobre bakterije.

Na koncu še nekaj besed o prehranskih dodatkih. Probiotični dodatki so narejeni za ponovno naselitev vašega črevesja z določenimi vrstami bakterij. Vrsta, kakovost in količina se lahko spreminjajo od znamke do znamke. Če želite zagotoviti, da res obravnavate za vas specifičen problem, morate raziskati svoje stanje in vzeti pravi probiotik za boj proti njemu. In kot vedno se seveda pogovorite s svojim zdravnikom, da poiščete najboljši način ukrepanja.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.