Prehranski dodatki: da/ne, zakaj in kdaj?

V današnji družbi se zdi, da lahko kupite prehranske dodatke za vse vaše probleme. Tablete, kapsule, napitki in praški so široko dostopni ter navajajo različne zdravstvene trditve. Toda ali ti dejansko delujejo in ali bi morali zares vsi jemati prehranske dodatke?

Kaj so prehranski dodatki?

Obstaja razlog, zakaj so dodatki tako priljubljeni: včasih delujejo. Poleg zdrave prehrane obstajajo dokazi, da lahko nekateri dodatki koristijo vašemu splošnemu dobremu počutju z malo ali nič tveganja. Popularni dodatki, ki lahko koristijo vašemu zdravju, vključujejo:

 • Vitamin B12, ki lahko pomaga ohranjati zdrave živčne in krvne celice in preprečuje anemijo
 • Folna kislina, ki je koristen za nosečnice
 • Vitamin D, ki lahko okrepi kosti
 • Kalcij, ki lahko spodbuja zdravje kosti
 • Vitamina C in E, ki lahko preprečita poškodbe celic zaradi antioksidativnih lastnosti
 • Ribje olje, ki lahko podpira zdravje srca
 • Vitamin A, ki lahko upočasni izgubo vida zaradi starostne degeneracije makule
 • Cink, ki lahko spodbuja zdravje kože in upočasni izgubo vida zaradi starostne degeneracije makule
 • Melatonin, ki lahko pomaga preprečiti »jet lag«, za tiste, ki veliko potujejo

So prehranski dodatki lahko nevarni?

Nekateri prehranski dodatki imajo lahko neželene učinke, zlasti če jih jemljete skupaj z drugimi zdravili ali ko imate resnejše zdravstvene težave. Poleg tega so prehranski dodatki s strani zakonodaje dokaj slabo regulirani. To pomeni, da jih lahko brez nekega posebnega dovoljenja proizvaja skoraj kdorkoli in do obiska inšpektorja ne bodo preverjeni.  Zato bodite pozorni, kje in kakšnega porekla prehranske dodatke kupujete. Predlagamo, da kupujete tiste, za katerimi stojijo farmacevtska podjetja, ki imajo res stroge standarde že zaradi proizvodnje zdravil ali pa vsaj od večjih podjetij, kjer imajo za prehranske dodatke narejene tudi dejanske klinične študije.
Kljub kliničnim študijam, se zavedajte, da učinki številnih dodatkov niso bili preizkušeni na  otrocih, nosečnicah in drugih skupinah. Zato se pred jemanjem prehranskih dodatkov pogovorite s svojim zdravnikom ali farmacevtom, saj bosta slednja tudi zaradi poznavanja vašega zdravstvenega stanja vedela, kaj vaše telo potrebuje in kateri prehranski dodatki so za vas nepotrebni ali za vaše telo celo obremenjujoči.

Še nekaj varnostnih opomb

Prehranske dodatke nakupujte s pametjo!

 • Dodatke jemljite v skladu z navodili uporabe in navodili vašega zdravstvenega delavca.
 • Preglejte etiketo, vključno s sestavinami, morebitnimi interakcijami z zdravili in dovoljenim dnevnim vnosom.
 • Bodite previdni pri skrajnih trditvah na embalaži, kot so “popolnoma varno” ali “deluje bolje kot (neko zdravilo na recept)”.
 • Ne pozabite, da izraz “naraven” ni nujno enak “varen”.
 • Prehranska dopolnila naj bodo pravilno shranjena in izven dosega otrok.

Zakaj Enterosgel?

Enterosgel se v drugih državah, kjer velja druga zakonodaja, prodaja kot zdravilo, kar je velika prednost, saj pomeni, da je proizveden z visokimi standardi varnosti, učinkovitosti in kakovosti! V Sloveniji sodi pod kategorijo medicinskih pripomočkov, saj ne vstopa v krvni obtok, ampak le prehaja skozi prebavni trakt, kjer nase selektivno veže škodljive snovi, potem pa se v celoti v 8-12 urah izloči skupaj z blatom. Z Enterosgelom je bilo narejeno veliko kliničnih študij, z različnimi skupinami ljudi, od najmlajših do starejših, nosečnicah, doječih materah itd. Je varen za uporabo pri otrocih od 1. leta dalje, nosečnicah in doječih materah ter deluje kot črevesni adsorbent. Hitro zaustavi akutno drisko različnih izvorov ter kronično drisko kot posledico IBS.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.