SPANJE IN PREBAVA (1. del)

Kakovosten spanec je ključnega pomena za zdravje. Spanje je čas, ko se vaše telo obnavlja, vaši možgani pa utrjujejo informacije. Če ne dobite dovolj počitka, je večja verjetnost, da boste doživeli različne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in debelostjo. Toda kaj se zgodi z vašo prebavo, ko ne spite? 

ALI JE PREBAVA V POGONU TUDI MED SPANJEM?

Vaš prebavni sistem še naprej deluje, tudi ko spite. Vendar se bistveno upočasni, ker ne jeste ali pijete. V tem času se tudi tkiva na tem področju obnavljajo in rastejo. Prebavni sistem uporablja glukozo, zaužito čez dan, za spodbujanje teh procesov.

Če ste tik pred spanjem pojedli velik obrok, prebavnemu sistemu ne date dovolj časa za počitek. Posledično se lahko zbudite z zgago, slabo prebavo, refluksom ali drugimi neprijetnimi simptomi, ki motijo spanje.

KAKO POMANJKANJE SPANCA VPLIVA NA PREBAVO?

1. Poveča vnetje v črevesni sluznici

Pomanjkanje spanja je običajno povezano s povečanjem pro-vnetnih molekul v našem črevesju, kar lahko povzroči vnetje vzdolž njegove sluznice. To se lahko kaže s simptomi, kot sta slabost in napihnjenost ter lahko upočasni praznjenje želodca (proces, pri katerem se želodčna vsebina premakne v tanko črevo). Posledica vnetja v črevesju so tudi različne kronične motnje, kot so sindrom razdražljivega črevesa (IBS), Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.

2. Povzroča hormonske motnje, ki povečajo apetit

Obstajata dva hormona, ki pošiljata signale našim možganom, ko gre za našo hrano – grelin (povzroči občutek lakote) in leptin (signalizira, da smo siti).

Pomanjkanje spanja lahko povzroči neravnovesje teh hormonov, zaradi česar hrepenimo po sladki hrani, ki lahko v velikih količinah prispeva k prekomernemu razmnoževanju škodljivih bakterij v črevesju, kar nato vpliva na zdravje našega črevesja, saj povzroča napenjanje, drisko, bolečine v trebuhu in slabost.

3. Poveča črevesno prepustnost (ali puščajoče črevo)

Pomanjkanje spanja lahko povzroči zvišanje še enega hormona, imenovanega kortizol (primarni stresni hormon). Povečane ravni kortizola vodijo v prepustnost črevesja (znano tudi kot puščajoče črevo), kjer lahko hrana in toksini prehajajo skozi črevesno sluznico, ki je v zdravem stanju neprepustna, v krvni obtok. Ko se to zgodi, lahko doživimo težave, kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu in spremembe v črevesnem mikrobiomu.

4. Povzroča utrujenost črevesnih mišic, kar vodi do zaprtja

Poleg sluznice našega črevesja in hormonov lahko pomanjkanje spanja povzroči tudi nekaj težav z našimi mišicami v prebavnem traktu.

Pomanjkanje spanja lahko ovira sposobnost našega črevesja, da si spočije in opomore, kar nadalje vodi do utrujenosti črevesnih mišic, kar lahko povzroči zmanjšano gibanje in delovanje črevesja. Običajno to vodi do zaprtja.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.