SPANJE IN PREBAVA (2. DEL)

Kakovosten spanec in prebava sta tesno povezana. Slaba kakovost spanja lahko povzroči različne prebavne težave in obratno, slaba prebava lahko oteži kakovosten spanec. V prejšnjem zapisu smo naredili kratek pregled, kako pomanjkanje spanca lahko vpliva na prebavo. V tem delu pa preidemo še k pomembnejšim stvarem, in sicer – k rešitvam!

Kako lahko izboljšamo spanec in prebavo?

1. Izogibajte se prenajedanju pred spanjem

Raziskave kažejo, da bi morali večje obroke zaužiti 2-3 ure pred spanjem. Tudi naš prebavni sistem se mora med spanjem spočiti in se regenerirati, preobremenitev s težkimi obroki pa lahko moti naš spanec, hkrati pa moti prebavo in poveča tveganje za zgago.

2. Izogibajte se spanju v položajih, ki pritiskajo na vaš trebuh

Najboljši položaj za spanje je običajno tisti, ki spodbuja poravnavo hrbtenice od bokov pa vse do glave. Večina zdravnikov priporoča spanje na hrbtu z vzglavnikom, a tudi spanje na boku v ničemer ne ovira našega prebavnega sistema. Izogibati se moramo le spanju na trebuhu, saj lahko pri tem pritiskamo organe našega prebavnega sistema.

3. Obvladujte stres

Zaradi stresa lahko težko zaspimo, poleg tega pa stresni hormon vpliva tudi na našo prebavo. Dejavnosti, kot so meditacija, telovadba in poslušanje glasbe, nam lahko pomagajo pri obvladovanju stresa. Pred spanjem poskusite zadihati in se čim bolj umiriti.

4. Redno se gibajte

Vadba nam pomaga zmanjšati stres in lahko tudi izboljša praznjenje želodca ter zmanjša tveganje za raka debelega črevesa. Vadba je vedno zmagovalna za naše zdravje!

5. Bodite pozorni na svojo prehrano

Ljudje z GERB, Crohnovo boleznijo in IBS, so običajno občutljivi na določena živila, pogosto na gluten. Pazljivo spremljajte svojo prehrano in se poskusite izogibati vsemu, kar povzroča reakcijo. Poskusite zaužiti veliko probiotičnih in prebiotičnih živil. Priporočena je tudi hrana z veliko vlakninami.

6. Pijte zadostno količino vode

Pitje 2–3 litrov vode vsak dan lahko prispeva k boljšemu spancu in pomaga pri prebavi hrane, absorpciji hranil in se znebiti odpadkov, vendar pa lahko pitje preveč vode povzroči prekomerno uriniranje, kar lahko povzroči motnje spanja pri nekaterih ljudeh.

7. Sledite rutini pred spanjem

Naraven in učinkovit način, da zaspite, je, da vsak večer pred spanjem sledite isti rutini. Z izvajanjem istega sklopa dejavnosti v istem vrstnem redu vsako noč trenirate svoje možgane, da se počutijo zaspane. Nočna rutina je lahko tako preprosta, kot je umivanje obraza, umivanje zob in opravljanje drugih dejavnosti negovanja, lahko pa je tudi nekaj sproščujočega, kot je kopel ali meditacija.

ZAKLJUČEK

Posledice pomanjkanja spanja presegajo razdražljivost in zaspanost, zlasti ko govorimo o našem prebavnem sistemu. Vendar pa je z nekaj spremembami v naši dnevni rutini vsekakor mogoče doseči dobro rutino spanja, ki spodbuja bolj zdravo prebavo.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.