Te čaka kolonoskopija?

Priprava na kolonoskopijo ni zabavna, vendar je žal nujno zlo. Kolonoskopija lahko odkrije abnormalnosti ali bolezni, vključno z rakom v danki in debelem črevesju. S kolonoskopijo lahko celo preprečimo razvoj raka, saj zdravnikom omogoči, da poiščejo in odstranijo polipe, ki bi lahko postali rakavi. Drugi razlogi za kolonoskopijo vključujejo preiskavo simptomov, kot so bolečine v trebuhu, rektalne krvavitve ali pa za pomoč pri diagnosticiranju določenih stanj, kot je vnetna črevesna bolezen.

Ne glede na to, kako pomembne so kolonoskopije, to ne olajša njihove priprave. Znane so po tem, da so neprijetne –  na več načinov.

Cilj priprave na kolonoskopijo je popolno izprazniti črevesje vseh ostankov, tako da je med postopkom jasno vidna sluznica črevesja. Ta postopek čiščenja, ne sploh sam pregled – je tisto, zaradi česar so kolonoskopije manj kot prijetne.

Tukaj je nekaj nasvetov, za katere strokovnjaki pravijo, da lahko izkušnjo naredijo nekoliko znosnejšo.

1. Odvajala

Niso vse priprave na kolonoskopijo enake. Različni pripravki za črevesje lahko vsebujejo različne kombinacije odvajal, snovi, ki zrahljajo blato in pospešijo gibanje črevesja, tako da lahko očistite debelo črevo. Ne glede na to, kaj vaša priprava vključuje, boste od zdravnika  prejeli podrobna navodila o tem, kako in kdaj jo izvajati.
Žal je potrebno običajno popiti res velike količine odvajala, kot tudi vode. To je lahko kar težko zaradi čudnega okusa ali pa tudi že samo zaradi količine. Bodite kreativni! Pijte po slamici, ki zaobide jezik in tako večino brbončic. Poplaknite s čajem! V glavnem uporabite svojo domišljijo!

2. Dieta nekaj dni pred testom

Zdravnik vam bo dal tudi jasna navodila, kaj morate in česa ne smete jesti v dneh pred kolonoskopijo. Držite se teh navodil, saj lahko prilagoditev prehrane nekaj dni pred posegom tudi olajša pripravo.

Nekaj dni pred kolonoskopijo (tri do štiri dni pred tem) je najbolje, da začnete jesti dieto z malo vlakninami. Izogibajte se surovemu sadju in zelenjavi ter oreščkom in semenom ki vsebujejo veliko vlaknin. Vaše telo jih namreč ne more prebaviti. Predvsem je tukaj zloglasna koruza, ki kar nekaj časa ostane v črevesju, zato se je raje izogibajte.

Med pripravo boste verjetno morali slediti tekoči in bistri dieti, kar pomeni, da uživate samo bistre tekočine (ali živila, ki postanejo bistre tekočine pri sobni temperaturi). Zaradi tega boste morda malo lačni. Goveja ali zelenjavna juha, vas lahko malo poteši. Če »pade cuker« lahko uživate prozorne gumijaste medvedke, pri čemer se izogibajte rdečim ali vijoličnim, saj lahko te barve vplivajo na barvo vašega debelega črevesa in otežijo prepoznavanje ravnih polipov.

3. Poskrbite za svojo zadnjico

Vaš prebavni trakt se bo v celoti izpraznil. Kar pomeni, da boste veliko časa preživeli na stranišču. Vse to sedenje in brisanje lahko povzroči razdraženo zadnjico. Vendar pa lahko nekaj te neprijetnosti ublažite. Izvlečki nepozebnika in krema z lidokainom lahko pomaga pri analni bolečini. Namesto agresivnega brisanja analnega predela popivnajte, pa se raje umijte ali le nežno potapkajte področje, da zmanjšate draženje.

Pomaga lahko tudi nanos kokosovega olja ali vazelina na zunanjo stran anusa ali zamenjavo toaletnega papirja z mokrimi robčki, ki se lahko izpirajo. Ker boste pogosto hodili in prihajali iz kopalnice, je priporočeno tudi nošenje udobnih oblačil, ki jih enostavno oblečete in slečete. To izkušnjo si poskušajte narediti čim bolj udobno!

4. Perspektiva je ključnega pomena

Priprave na kolonoskopijo so res lahko neprijetne, vendar o tem skozi kaj greste, glejte na večjo sliko. Za večino ljudi se kolonoskopija izvaja redko, vseeno pa lahko pomaga preprečiti raka.

In če pristop velike slike za vas ni dovolj motivacijski, poskusite čim bolj odvrniti svoje  misli od priprav. Glejte svojo najljubšo oddajo ali film. Založite se z nekaj čtiva, ki ga lahko berete celo, ko sedite na stranišču.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.