Zakaj imam problem s spahovanjem in/ali trebušnimi krči?

Riganje je eden od načinov, kako naše telo sprošča zrak/plin. Pojavi se lahko skupaj z bolečinami v želodcu kot posledica nedavnega obroka, prebavnih motenj, manj pogosto tudi zaradi zdravstvenega stanja.

Plini v našem telesu se pojavijo bodisi pri požiranju zraka bodisi kot stranski produkt razgradnje hrane v debelem črevesu. Riganje in vetrovi sta redni telesni funkciji, če pa sta zelo pogosti in ju spremljajo še trebušni krči, je to lahko zelo neprijetno stanje. Kljub temu simptomi običajno ne kažejo na resno zdravstveno stanje in se pogosto lahko odpravijo s preprostimi spremembami življenjskega sloga.

VZROKI

1. ZAOSTANEK PLINOV

Če se plini zadržujejo v prebavnem sistemu, lahko to povzroči napihnjenost, nelagodje ali bolečine v trebuhu. Napihnjenost in pritisk se pojavita, ko se plini ne premikajo skozi črevesje kot običajno. Prav tako so lahko vzrok nekatera živila (vključno s tistimi z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, vlaknin in škroba), ki proizvajajo več plina. Beljakovine in maščobe npr. med prebavo proizvajajo malo plinov.

2. PREHITRO ZAUŽIVANJE HRANE

Ko človek žveči in pogoltne hrano, pogoltne tudi zrak, ne da bi se tega zavedal. Če človek je v naglici, lahko pogoltne več zraka, pa tudi večje kose hrane, ki je lahko težje prebavljiva.

3. DOLOČENA ŽIVILA

Nekatera živila in pijače povzročajo zaostanek večje količine plina v prebavnem sistemu. To so: gazirane brezalkoholne pijače, gazirana voda, pivo, škrobna živila (krompir in koruza), sladka hrana (sladkarije in slaščice), živila z visoko vsebnostjo vlaknin, fižol, česen, por, čebula, brokoli, cvetača ter druga zelenjava in sadje.

4. DISPEPSIJA IN ZGAGA

Če se ob spahovanju pojavi pekoč občutek v želodcu ali prsnem košu, je to lahko posledica zgage. Zgaga se pojavi, ko se želodčna kislina vrne nazaj v požiralnik, lahko vse do grla, kjer jo občutimo kot zelo neprijeten kisel okus. Povzroča pekoč občutek v prsnem košu in včasih v grlu.

Dispepsija je skupni izraz za simptome, ki vključujejo zgago, spahovanje in bolečine v trebuhu. Ti simptomi se običajno pojavijo kot odziv na uživanje določene hrane ali sestavin. Lahko so tudi posledica uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot sta aspirin ali ibuprofen.

KDAJ MORAMO POISKATI ZDRAVNIŠKO POMOČ

Začasni trebušni krči in napihnjenost, ki jo spremlja spahovanje, je redko razlog za skrb. Če pa je spahovanje neobvladljivo, ne lajša napihnjenosti ali pa ga spremljajo hude bolečine v trebuhu, poiščite zdravniško pomoč.

Poiščite pomoč tudi, če že naštete simptome spremlja:

 • Bruhanje (predvsem če je v bruhanju kri)
 • bolečine v trebuhu, ki trajajo več kot 24 ur
 • glavobol
 • povišana telesna temperatura (nad 38°C)
 • bolečina ali pekoč občutek v grlu ali ustih
 • bolečina v prsnem košu

KAKO SI POMAGATI

Spahovanje in vetrovi, skupaj z bolečinami v želodcu so največkrat začasna težava, ki je posledica uživanja določene hrane in pijače ali prehitrega prehranjevanja.

Naslednji nasveti lahko pomagajo preprečiti simptome:

 • Jejte počasi. Počasno in premišljeno prehranjevanje lahko zmanjša količino zaužitega zraka.
 • Izogibajte se mastni hrani. Tvorba plina je pogosta po zaužitju zelo mastne hrane. Izogibajte se cvrti, hitri hrani in drugi hrani z visoko vsebnostjo maščob, da preprečite prekomerne pline in bolečine v želodcu.
 • Izogibajte se začinjeni hrani. Zelo začinjena hrana lahko draži prebavni trakt in povzroči bolečine v želodcu, tudi spahovanje.
 • Izogibajte se gaziranim pijačam. To vključuje tudi gazirano vodo, sladke pijače in alkohol.
 • Izogibajte se žvečilnim gumijem. To lahko ustvari dodaten plin v želodcu.
 • Izogibajte »sprožilnim« živilom, ki vam morda ne odgovarjajo. Te se seveda od osebe do osebe lahko razlikujejo. Pomaga pa, če si vsak obrok in prigrizek zabeležite v dnevnik hrane in ob pojavu simptomov preverite, katera hrana vam jih povzroča.
 • Uporabljajte Enterosgel, ki je popolnoma naraven črevesni adsorbent in nase veže škodljive snovi ter strupe. Ni zdravilo in se ne absorbira v telo, temveč se skupaj z blatom izloči po naravni poti.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.