ZAKAJ JE PREBAVA TAKO POMEMBNA?

Prebava je pomembna za razgradnjo hrane v hranila, ki jih telo uporablja za energijo, rast in obnovo celic. Hrano in pijačo je treba spremeniti v manjše molekule hranil, preden jih kri absorbira in odnese do celic po telesu. Telo razgradi hranila iz hrane in pijače v ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe in vitamine.

AMPAK… POMEMBNA JE TUDI ZATO!

V telesu imate veliko bakterij. Pravzaprav jih imate več kot celic. Večina je dobrih za vas. Tiste, ki jih najdemo v črevesju, vam ne pomagajo le pri prebavi hrane, delujejo po vsem telesu in so lahko dobre za vaše fizično in tudi duševno zdravje.

Črevesna mikroflora je domače prebivališče za bakterije v vašem prebavnem traktu. Tukaj vam pomagajo razgraditi hrano in pretvoriti hranila v stvari, ki jih vaše telo lahko uporabi. Bakterije nehajo rasti in se razmnoževati, ko jim zmanjka hrane, tako da jih imate načeloma le toliko, kolikor jih potrebujete. 

»DOBRE« IN »SLABE« BAKTERIJE

V črevesnem mikrobiomu “dobre” bakterije ne pomagajo le pri prebavi. Pomagajo nadzorovati tudi vaše “slabe” bakterije. Razmnožujejo se tako pogosto, da škodljive vrste nimajo prostora za rast. Ko imate v črevesju ustrezno ravnovesje bakterij, prebavni trakt normalno deluje.

SLABO RAZMERJE

Nekatere študije so pokazale, da lahko razrast slabih bakterij v črevesnem mikrobiomupoveča verjetnost za: Crohnovo bolezen, ulcerozni kolitis ali pa sindrom razdražljivega črevesja (IBS).

Študije prav tako kažejo, da lahko ravnovesje bakterij v mikrobiomu črevesja vpliva na vaša čustva in način, kako vaši možgani obdelujejo informacije vaših čutil, kot so vid, zvoki, okusi ali teksture. Znanstveniki domnevajo, da lahko spremembe v tem ravnovesju igrajo vlogo pri stanjih, kot so avtizem, anksioznost, depresija ter kronična bolečina.

KAKO SI LAHKO POMAGAM?

Črevesni mikrobiom pridobite ob rojstvu in svet okoli vas vpliva nanj, ko odraščate ter se tako ves čas spreminja in oblikuje. Nanj vpliva tudi to kar jeste, zato se lahko razlikuje glede na to, kje živite ter kakšno življenje živite. Vendar pa lahko z določenimi navadami tudi namerno vplivamo na ravnotežje bakterij oz. si pomagamo nazaj do ravnovesja, ki nato vpliva na celotno telo.

PROBIOTIKI

Najdemo jih v nekaterih živilih in gre pravzaprav za »dobre« bakterije, kot so tiste, ki so že v vašem črevesju. Lahko prispevajo k bakterijam v vašem črevesnem traktu in pomagajo ohranjati vse v ravnovesju. Vendar niso vsi probiotiki enaki, saj lahko namreč vsebujejo različne bakterijske seve in vrste, le-ta pa potem vsaka deluje na svoj način in ima lahko različne učinke na vaše telo. Ko v črevesju vzpostavite ravnovesje, se lahko okrepi vaš imunski sistem, lahko se izboljša tudi zdravje prebavil (npr. pri IBS). Nekateri probiotiki lahko pomagajo tudi pri lajšanju simptomov alergij in pomagajo pri laktozni intoleranci. Ker pa so naši črevesni mikrobiomi edinstveni, je lahko za vsakogar drugačen način, če in kako delujejo.

ENTEROSORBENTI

Enterosgel je medicinski pripomoček, ki v črevesju veže škodljive snovi in tako prepreči njihov nadaljni prehod v organizem. Spada v skupino snovi, katere se imenujejo enterosorbenti in imajo to lastnost, da na svojo površino oz. v svoje pore vežejo različne snovi. To je lahko koristno za zdravljenje indiciranih stanj akutne diareje in kronične diareje, ki je posledica sindroma razdražljivega črevesja (IBS). Enterosgel se ne veže na sluznico prebavil in ne prehaja v kri, potuje skozi prebavni trakt na naravni način, v njem pa adsorbira (veže) škodljive snovi in toksine, ter se iz telesa izloči v celotni zaužiti količini skupaj z blatom. Mnogi učinki izdelka Enterosgel so bili klinično dokazani, še vedno pa marsikateri pozitiven vpliv jemanja izdelka Enterosgel ne morejo razložiti z znanim mehanizmom. Enostavna uporaba, netoksičnost, učinkovitost in varnost, potrjene s 15 letnimi opazovanji ter več študijami, delajo Enterosgel izdelek varen in tako ne bi smel manjkati v nobeni družinski prvi pomoči.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.