ZAKAJ NAS PO KAVI VEDNO PRIME NA STRANIŠČE?

Če ste opazili, da jutranji skodelici kave skoraj vedno sledi odhod na stranišče, niste edini. Kava marsikoga »požene«, kar velja tudi za kavo brez kofeina.

Obstaja nekaj razlogov, zakaj se to zgodi, od vpliva kave na hormone in aktivnost debelega črevesa do ure dneva, ko jo pijete.

Zakaj kava »požene«?

Čeprav kava nima enakega učinka stimuliranja črevesja pri vseh, raziskave kažejo, da kava spodbuja željo po odvajanju pri vsaj tretjini prebivalstva in bolj vpliva na ženske kot na moške.

Ta učinek se lahko pojavi hitro. Že v štirih minutah poveča krčenje mišic v debelem črevesu, kar lahko sproži željo po kakanju.

Kava vpliva na »črevesne hormone«

Kava spodbuja proizvodnjo hormonov, kot sta gastrin in holecistokinin, ki sodelujeta pri odzivu, imenovanem gastrokolični refleks, ki spodbuja kontrakcije v vašem črevesju in premika iztrebke proti danki, da jih odstrani iz telesa. To pomeni, da lahko kava spodbudi gibanje v črevesju, ki poveča željo po odvajanju.

Kavo pijete zjutraj

Starejše raziskave kažejo, da naj bi bil stimulativni učinek kave na črevesje najmočnejši zjutraj. To je morda zato, ker je proces praznjenja želodca v telesu počasnejši med spanjem, kot ko ste budni. 

Ko se zbudite in začnete gibati, to počne tudi vaše debelo črevo. Jutranje pitje kave dodatno spodbudi prebavni sistem.

Kofein v kavi spodbuja odvajanje

Skodelica kave običajno vsebuje od 80 do 100 miligramov kofeina. Kofein v kavi spodbuja aktivnost mišic debelega črevesa in poveča pritisk v danki, kar poveča željo po kakanju.

Vendar pa raziskave kažejo, da kofein ni edina spojina v kavi, ki stimulira debelo črevo in povzroči željo po odvajanju. Tudi pitje brezkofeinske kave poveča aktivnost mišic debelega črevesa, kar pomeni, da so še druge sestavine, ki prispevajo k stimulativnim učinkom črevesja.

Svoji kavi dodajate mlečne izdelke

Samo mleko lahko povzroči napihnjenost, drisko, slabost in bolečine v trebuhu pri ljudeh, ki ne prenašajo laktoze. Simptomi laktozne intolerance se s starostjo slabšajo in mnogi ljudje ne razvijejo simptomov, dokler niso starejši.

Zaključek

Obstaja več razlogov, zaradi katerih lahko kava spodbudi željo po odvajanju. Tu so spojine, ki jih najdemo v kavi, kot je kofein, potem učinek kave na nekatere hormone in pa kavni dodatki, kot so mleko, smetana ter sladkorni nadomestki, ki lahko vsi igrajo pomembno vlogo.

Če vam odvajanje po kavi povzroča težave, bodite pozorni na to, kaj dodate v kavo, koliko kave popijete, kako močno (torej koliko kofeina ima) in tudi kdaj jo pijete – zjutraj ima še močnejši efekt.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.