Bolezni, ki jih na otroke lahko prenesejo domače živali

Skrb za hišne ljubljenčke je lahko odlična za otroke, saj jih uči odgovornosti, nežnosti in spoštovanja do drugih živih bitij. Tako kot ljudje pa lahko tudi hišni ljubljenčki prenašajo okužbe.

PSI IN MAČKE

Okužba s kampilobakterjem: Pri ljudeh ta bakterijska okužba povzroča drisko, bolečine v trebuhu in vročino.

Bolezen mačje praske: znaki te bakterijske okužbe so otekle in občutljive bezgavke, vročina, glavoboli in utrujenost.

Steklina: Slovenija se je v letu 2016 proglasila za državo, prosto stekline. Proste stekline so tudi vse naše sosednje države (Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška).

Bolezni, ki jih prenašajo klopi: bolezni, ki jih prenašajo klopi, se lahko pojavijo, ko se klopi prilepijo na hišne ljubljenčke na prostem. Pri hišnih ljubljenčkih uporabljajte izdelke za preprečevanje klopov ter čim prej varno odstranite in zavrzite klope.

Lišaji: Otroci lahko dobijo lišaje, če se dotaknejo okuženih psov in mačk. To lahko povzroči suho, luskasto okroglo območje z dvignjenim rdečim neravnim robom in čistim središčem.

Toksokariaza: jajčeca parazitskih okroglih črvov v črevesju psov in mačk lahko preidejo iz njihovih iztrebkov v zemljo, kjer se igrajo otroci. Okužen otrok ima lahko vročino, kašelj ali piskajoče dihanje, povečana jetra, izpuščaje ali otekle bezgavke.

Toksoplazmoza: okužba s parazitom, ki ga najdemo v mačjih iztrebkih, običajno ne povzroča simptomov pri zdravih ljudeh, lahko pa povzroči resne težave pri nosečnicah in njihovih nerojenih otrocih.

Mikrosporija: Za okužbo so bolj dovzetne mlade in slabotne živali. Bolezen lahko prenašajo tudi na videz zdrave živali. Človek se okuži ob neposrednem stiku z bolno živaljo ali z bolnikom. Možen je tudi posreden način prenosa preko dlak, lusk in predmetov iz okolja okužene živali ali preko predmetov, ki jih je uporabljal bolnik (oblačila, brisače, pokrivala, glavniki). Bolezenska žarišča se najpogosteje pojavljajo na odkritih delih telesa, najpogosteje na rokah, nogah, vratu, obrazu. Možni mesti sta tudi trup in lasišče. Značilno je, da so spremembe ostro omejene od zdrave kože. Običajno so velikosti kovanca, pordele, ob robu je prisotno drobno luščenje. Prisotno je lahko zmerno srbenje.

PTICE

Kriptokokoza: Kvasovka v ptičjih iztrebkih, zlasti pri golobih, lahko povzroči pljučnico in meningitis pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom.

Psitakoza: Vrsta bakterij lahko okuži hišne ptice in nekdo, ki je v stiku z njihovimi iztrebki ali prahom, ki se nabere v ptičjih kletkah, lahko razvije psitakozo, imenovano tudi papigija. Simptomi vključujejo kašelj, visoko vročino in glavobol.

Dvoriščna perutnina, vključno s piščanci in racami, lahko prenaša tudi škodljive klice, vključno s salmonelo. Majhni otroci in ljudje s šibkim imunskim sistemom se ne smejo dotikati domačih piščancev in druge žive perutnine.

PLAZILCI IN DVOŽIVKE

Plazilci (vključno s kuščarji, kačami in želvami) in dvoživke (vključno z žabami, krastačami in močeradi) niso priporočljivi kot hišni ljubljenčki za otroke, mlajše od 5 let, zaradi salmoneloze. Ta okužba povzroča simptome, kot so bolečine v trebuhu, driska, bruhanje in vročina. Majhni otroci lahko zelo zbolijo zaradi dehidracije, meningitisa in sepse (okužbe krvi).

KAKO PREPREČITI

Tukaj je nekaj nasvetov, ki bodo vaši družini pomagali varno skrbeti za hišne ljubljenčke:

  • Ko izberete družinskega ljubljenčka, ga peljite k veterinarju na cepljenje in pregled. Načrtujte redne preglede in rutinska cepljenja za vašega ljubljenčka, kot je priporočeno. Tako boste ohranili zdravje vašega ljubljenčka in zmanjšali možnost širjenja okužbe na vašo družino.
  • Naučite svoje otroke, naj si umijejo roke po dotiku hišnih ljubljenčkov, ravnanju s hrano vašega ljubljenčka ali čiščenju kletke, akvarija ali hiše za psa. Pri čiščenju živalskih iztrebkov nosite rokavice. Če imate ptico, med čiščenjem kletke ali kurnika, nosite masko čez nos in usta. Otrokom ne dovolite, da čistijo kletke ali smetnjake, dokler niso starejši in ne vedo, kako to početi varno in odgovorno.
  • Otroci naj si umijejo roke po obisku živalskih vrtov, kmetij ali hiš prijateljev, kjer so živali.
  • Opomnite družinske člane, naj se izogibajo poljubljanju ali dotikanju ust vašega ljubljenčka, ker se okužbe lahko širijo s slino.
  • Bivalni prostor vašega ljubljenčka naj bo čist in brez odpadkov. Če gre vaš hišni ljubljenček kaka na prostem, redno pobirajte iztrebke in otrokom ne dovolite, da se tam igrajo.
  • Če je mogoče, hišne ljubljenčke ne približujte prostorom, kjer se pripravlja ali obdeluje hrana, in ne kopajte hišnega ljubljenčka ali čistite akvarijev v kuhinjskem pomivalnem koritu ali kadi. Umijte hišnega ljubljenčka na prostem ali si omislite profesionalno nego hišnega ljubljenčka.
  • Izogibajte se nenavadnim živalim ali tistim, ki so videti bolne. Nikoli ne posvojite divje živali za hišnega ljubljenčka.
  • Pazljivo opazujte otroke v bližini hišnih ljubljenčkov. Majhni otroci imajo večjo verjetnost, da se okužijo s hišnimi ljubljenčki, ker se plazijo po tleh z živalmi, jih poljubljajo ali z njimi delijo hrano ter v usta dajejo svoje prste in stvari, ki so lahko okužene.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.