Prebava novorojenčkov: razvoj, skrb in vloga Enterosgela

V prvih mesecih življenja se novorojenčki soočajo s številnimi izzivi, med katerimi je tudi razvoj prebavil, ki igra ključno vlogo pri njihovem splošnem zdravju. Starši se pogosto sprašujejo, kako se prebava novorojenčkov razvija in na kaj morajo biti pozorni pri skrbi za svoje najmlajše. V tem blog članku bomo raziskali procese prebave pri novorojenčkih ter se osredotočili na pomembne vidike in znake, ki zahtevajo pozornost.

Razvoj prebavnega sistema novorojenčkov

Novorojenčki se rodijo s prebavnim sistemom, ki se še vedno razvija. V prvih tednih življenja je prebava osredotočena predvsem na prejemanje in prebavo materinega mleka ali nadomestkov mleka. Pomembno je, da starši spremljajo, ali novorojenček pridobiva na teži, saj to kaže na uspešno prebavo in prehranjevanje. Skoki v rasti se običajno zgodijo, ko je otrok star 2 do 3 tedne, 6 tednov, 3 mesece in 6 mesecev.

Znaki normalne prebave:

Redno blato in mokra plenica. Prvo odvajanje blata po rojstvu otroka je mekonij. Ta zeleno-črna, lepljiva obloga črevesja se odlušči in nabere pred rojstvom. Novorojenčki običajno izločajo mehko blato večkrat na dan. Mokre plenice so dober pokazatelj, da novorojenček prejema dovolj tekočine in da prebava deluje pravilno.

Zadovoljiv apetit. Zanimanje za hranjenje, učinkovito sesanje ter umirjenost med in po hranjenju so pozitivni znaki zadovoljive prebave.

Normalna barva in vonj blata. Barva in vonj blata sta lahko odvisna od vrste prehrane, vendar običajno ne sme biti prisoten močan neprijeten vonj ali nenavadna barva.

Težave, na katere moramo biti pozorni:

Kolike. Nekateri novorojenčki se soočajo s kolikami, kar se kaže v pretiranih vetrih, joku in nelagodju. Lahko je povezano z nezrelostjo prebavnega sistema.

Zaprtje ali driska. Neredno blato ali težave z izločanjem blata lahko kažejo na prebavne težave. Ko se otrok rodi, je njegov prebavni sistem dokaj neučinkovit. Ko se dojenček nauči odvajati blato, se lahko napne, godrnja, joka ali postane rdeč v obraz. Dokler je blato mehko, to ni posledica zaprtja.

Refluks. Povratno izločanje hrane iz želodca nazaj v požiralnik je pogosta težava pri novorojenčkih. Pozorni moramo biti le če so spremljajoče bolečine in slabo pridobivanje teže.

Alergije na hrano. Nekateri otroci lahko razvijejo alergije na določene sestavine v materinem mleku ali nadomestkih mleka. Osem najpogostejših alergenih živil je mleko, jajca, ribe, školjke, oreščki, arašidi, pšenica in soja.

V primeru, da opazite katerega od zgoraj navedenih znakov ali imate pomisleke glede prebave vašega novorojenčka, je vedno priporočljivo, da se posvetujete s pediatrom.

Enterosgel: Pomoč pri prebavnih težavah novorojenčkov

Za starše, ki se soočajo s prebavnimi težavami svojih novorojenčkov, je lahko Enterosgel koristen medicinski pripomoček. Sestavljen je iz samo dveh snovi: 30% prečiščene vode in 70% polimetilsiloksan polihidrata. Gre za enterosorbent, ki veže škodljive snovi v črevesju, preprečuje njihov nadaljnji prehod v organizem ter jih izloči skupaj z blatom.

Enterosgel se uporablja za zdravljenje akutne ali kronične driske ter drugih prebavnih težav, povezanih s sindromom razdražljivega črevesja (IBS). Pomembno je poudariti, da Enterosgel ne prehaja skozi sluznico prebavil in ostaja v črevesju, kar ga naredi varnega za uporabo tudi pri novorojenčkih.

Skrb za prebavo novorojenčkov zahteva pozornost na znake normalnega razvoja, hkrati pa je pomembno prepoznati morebitne težave. Enterosgel se izkaže kot učinkovit pripomoček pri reševanju prebavnih težav pri novorojenčkih, pri tem pa ostaja varen za uporabo. V primeru kakršnih koli pomislekov ali vprašanj glede uporabe Enterosgela se posvetujte s svojim pediatrom. Zdrav prebavni sistem je ključnega pomena za dobro počutje in razvoj vašega novorojenčka.

Sorodni članki

Poskrbite zase, za prebavo pa bo poskrbel Enterosgel!

Kontakt

Copyright © 2023 Enterosgel - Vse pravice pridržane.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service.